Svédország is szupergyors netet biztosítana a lakosságnak

Vágólapra másolva!
Egy héttel finn kollégája után a svéd informatikai miniszter szeretné, ha 2020-ig az ország minden háztartásában elérhető lenne 100 megabites internetkapcsolat.
Vágólapra másolva!

A svéd kormány legújabb széles sávú internetes stratégiájának értelmében a kormány minden háztartásban szeretné elérhetővé tenni a szupergyors internetet tíz éven belül - jelentette be Asa Torstensson informatikai miniszter. A politikus asszony szerint elsősorban az interneten egyre inkább élénkülő kétirányú kommunikáció és a növekvő arányú digitális multimédiás tartalomfogyasztás miatt van szükség gyors internetkapcsolatra, de annak előnyeit a nagy kiterjedésű ország ritkán lakott területein élők is élvezhetik majd.

Svédország már jelenleg is a világ élvonalában van a széles sávú internetkapcsolatok tekintetében. Az országban a háztartások 89 százaléka el van látva ilyen kapcsolattal, amelyek átlagosan 18 megabit/másodperces adatátviteli sebességet biztosítanak, ami az európai átlag körülbelül négyszerese. Finnország, amely 2015-ig tűzött ki hasonló célt egy héttel ezelőtt, ha lehet, még jobban áll, mivel ott már most is 22 megabites egy átlagos otthoni netkapcsolat.

Az viszont kétségtelen, hogy a svédek jelenlegi internetes kormánystratégiája már jócskán elavult, mivel 20 kilobit/másodperces netkapcsolathoz való általános hozzáférést irányoz elő. Asa Torstensson tervei szerint a száz megabites hozzáférést több lépcsőben vezetnék be, 2015-ig a háztartások 40, 2020-ig pedig azok 90 százalékában kellene megvalósulnia. A skandináviai országok technológiai előnyét jól szemlélteti, hogy például a brit kormány is jóval szerényebb célkitűzéseket fogalmazott meg a széles sávú netkapcsolatok terén. A szigetországban a tervek szerint 2012-re lenne sztenderd a 2 megabit/másodperces minimum sebesség, amit viszont a brit kisvállalkozók szövegsége is elégtelennek tart - írja a Daily Telegraph.