Eddig nem látott veszteség a British Airwaysnél

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb lett a British Airways vesztesége üzleti évének első felében, mert a gazdasági válság miatt tovább csökkent az utasforgalom és a bevétel. A szeptemberrel végződött hat hónap az eddigi legrosszabb a cég történetében.
Vágólapra másolva!

A társaság pénteki közlése szerint az adó előtti veszteség 292 millió fontsterling volt, egy évvel korábban még 52 millió többlettel zárult a mérleg. Elemzők 252 milliót vártak. Az adó utáni veszteség 208 millió font volt, míg egy éve 42 millió volt a hiány.

Az üzemi veszteség 111 millió fontsterlinget tett ki az egy évvel korábbi 140 millió fontos többlet keletkezett a mérlegben.

A bevétel 13,7 százalékkal csökkent 4,1 milliárd fontra 4,75 milliárdról. Az utasforgalom tovább esett, októberben 1,9 százalékkal esett vissza, miközben a férőhelyek kihasználtság 3,7 százalékponttal nőtt 80,7 százalékra a kapacitások csökkentése miatt.

Az év második felében sem számít a helyzet javulására a társaság vezetése, az év egészében 1 milliárd fonttal kevesebb bevételt vár a tavalyinál. Ezért folytatják a költségtakarékossági programot, és egyebek mellett további 3 ezer fős leépítést terveznek a márciussal végződő üzleti év végéig a korábban már jelzett 1900 fős leépítésen felül. A társaságnál jelenleg 38 704-en dolgoznak.