Megnézhetjük, mit lát belőlünk a Google

Vágólapra másolva!
Miről kaptunk legutóbb Gmailt? Milyen YouTube-videót néztünk meg utoljára? Hány blogbejegyzést írtunk eddig? Mi van a naptárunkban? A Google Dashboard egy helyen mutat meg mindent.
Vágólapra másolva!

Minél több Google-szolgáltatást használunk, annál nehezebb áttekinteni, hogy hol milyen adataink vannak elszórva, mit osztunk meg ezekből másokkal, és gyakran sokáig kell keresgélnünk a megfelelő beállításokat az egyes szolgáltatásokhoz. A Google Dashboard egy teljes listát jelenít meg az általunk használatba vett webes szolgáltatásokról, amelyek mellett röviden összefoglalva láthatjuk is a hozzájuk kapcsolódó legutóbbi eseményeket, például a levelezésünk legutóbbi témáját, vagy azt, hogy mennyi dokumentumunk van eltárolva a webes szövegszerkesztőben.

Az információkat az oldal bal hasábjában láthatjuk, ahol egy kis, három emberkefejet ábrázoló ikon jelzi a másokkal is megosztott, vagy teljesen nyilvános információkat. A jobb oldali hasábban sorakozó linkeken keresztül az egyes webes szolgáltatásokhoz kapcsolódó beállításokat érhetjük el, amelyekhez eddig egyenként el kellett navigálni az adott szolgáltatás oldalára, és ott kikeresni a beállításokat.

A Google bemutatója a Dashboardról

A webes vezérlőpult a http://www.google.com/dashboard webcímen érhető el, egyelőre csak angol nyelven, és a használatba vételéhez a Google még egyszer bekéri a jelszavunkat. Az újítást a nagy internetes vállalatok közül elsőként vezette be a Google, áll a cég Dashboardról kiadott közleményében, és remélik, hogy hamarosan általános sztenderddé válik.

A minden alkalmazást összefogó vezérlőpult kapcsán sok kiadvány a személyes adatok védelme miatt kezdett el aggódni, noha a Dashboard nem teszi azokat könnyebben elérhetővé. Ha valakinek a Google fiókhoz tartozó jelszava illetéktelen kézbe került, az adataihoz ugyanúgy hozzá lehetett férni, mint most, a különbség csupán az volt, hogy a behatolónak egyenként végig kellett kattintgatnia az egyes szolgáltatásokat.