Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló IV. Mihail Tal-emlékverseny harmadik fordulójában Lékó Péter sötéttel vereséget szenvedett az örmény Levon Aronjantól. A bonyolult középjátékban a kétszeres olimpiai bajnok kihasználta nagymesterünk hibáját, megőrizte anyagi előnyét, megszerezte első győzelmét. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sötéttel nyert látványos partiban honfitársa, Alekszandr Morozevics ellen. Az indiai világbajnok Viswanathan Ananddal szemben az orosz Peter Szvidler könnyen adta meg magát.

Két játéknapon csak döntetlenek születtek a 21-es kategóriájú szuperversenyen, a harmadik fordulóban három játszma is döntéssel végződött. A torna első győzelmét az indiai világbajnok Viswanathan Anand aratta. Az orosz Peter Szvidler a kedvenc Grünfeld védelmet játszotta meg, és Vishy fővari helyett az 5.Fd2-re szavazott.

A megszokott mederben zajlott a küzdelem, Szvidler nem vállalta a bonyolultabb álláshoz vezető 8...f5-ös eltérést, de úgy tűnt, hogy kiegyenlítette az állást. Azonban rosszul mérte fel esélyeit, lépésismétlésben reménykedett, ehelyett Anand királyszárnyi támadást indított. Sötét állása kártyavárként omlott össze, 32 lépés után Szvidler kapitulált.

A torna második győzelmét az örmény Levon Aronjan aratta. Lékó Péter olyan változatot választott, amelyet a kétszeres olimpiai bajnok mindkét színnel szívesen és eredményesen játszik. A korai vezércsere után egyenlő volt a pozíció, de nagymesterünk nem talált jó tervet, egyre bizonytalanabbá vált, gondolkodási ideje vészesen fogyott. Világos kényelmesen rendezhette át haderejét, készülhetett a döntő manőverre.

A bástyacsere megkönnyítette Aronjan nyerését. Sajnos az örmény sakkozó Péter mumusává vált, gondoljunk csak a nalcsiki Grand Prix-viadal utolsó fordulójában elszenvedett vereségére.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik remekül felkészült a moszkvai viadalra. Júliusi dortmundi kilencedik tornagyőzelme után alaposan megújította megnyitási repertoárját, és a nyitó fordulóban Magnus Carlsen elleni játékával is jelezte, hogy sötéttel is bátran vállalja a bonyodalmakat. Honfitársa, Alekszandr Morozevics nem arról híres, hogy nem kerüli a nyíltsisakos küzdelmet. A Nimzoindiai védelmű játszmában azonban Kramnyik akarata érvényesült.

Gyalogáldozatát Moro nem fogadta el, világos elvesztette a sáncolás jogát. Élmény volt látni a sötét huszárok manővereit, Morozevics minőségáldozattal próbált szabadulni szorongatott helyzetéből. Kramnyik kis hibáját nem használta ki, majd állása egy látványos huszáráldozat után vált védhetetlenné.

A norvég Magnus Carlsen repertoárjában új fegyver a Grünfeld védelem. Az izraeli Borisz Gelfand kikerülte a bonyolult változatokat, pontos játékkal kivédte sötét kezdeményezési kísérletét, a döntetlen elkerülhetetlenné vált. Pontosztozkodás született az ukrán derbin. Kezdetben a veterán Vaszilij Ivancsuk állt kedvezőbben, majd honfitársát 2002-ben, a FIDE világbajnoki döntőben legyőző Ruszlan Ponomarjov állása volt jobb. A végjátékban jóval korábban is megegyezhettek volna a remiben.

A 3. forduló eredményei:
Alekszandr Morozevics (orosz, 2750) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 45)
Borisz Gelfand (izraeli, 2758) - Magnus Carlsen (norvég, 2801) döntetlen (Grünfeld védelem, 27)
Levon Aronjan (örmény, 2786) - Lékó Péter (magyar, 2752) 1 - 0 (Félszláv védelem, 43)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) döntetlen (Vezércsel, 69)
Viswanathan Anand (indiai, 2788) - Peter Szvidler (orosz, 2754) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 32)

A verseny állása:
1-3. Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand és Levon Aronjan 2 pont
4-7. Ruszlan Ponomarjov, Magnus Carlsen, Vaszilij Ivancsuk és Borisz Gelfand 1,5
8-10.Peter Szvidler, Lékó Péter és Alekszandr Morozevics 1

A 4. forduló párosítása:
Kramnyik - Szvidler
Ponomarjov - Anand
Lékó - Ivancsuk
Carlsen - Aronjan
Morozevics - Gelfand