Újabb milliárddal ösztönzik a német gazdaságot

Vágólapra másolva!
A német kormány hétfőn újabb, mintegy 8,4 milliárd euró értékű gazdaságösztönző tervet hagyott jóvá 2010-re. A tervre a parlament mindkét házának rá kell még bólintania, ezt gyorsított eljárással a jövő hónapra tervezik.
Vágólapra másolva!

Egy a kormányhoz közelálló forrás tájékoztatása szerint a gyereknevelési juttatásokban valamint a céges és örökléssel kapcsolatos adózásban terveznek változtatásokat, illetve könnyítéseket. A terv értelmében egyebek között havi 20 euróval nőne gyermekenként a családi pótlék.

A német pénzügyminisztérium idén a hazai össztermék (GDP) 4,4 százalékával, jövőre a 6 százalékával egyenértékű államháztartási hiányra számít, a költségvetési gazdaságösztönző és bankmentő programok miatt, amelyeket az államadósság növelésével finanszíroz.

Annak ellenére, hogy a helyi gazdaságkutató intézetek és bankok mind nagyobb - a leginkább borúlátók akár 7 százalékos - általános gazdasági visszaesést is jósolnak, Németországnak erre az évre, a német üzleti körök már fényt látnak az alagút végén, az Európai Központi Bank eddigi folyamatos kamatmérséklése és az elfogadott gazdaságösztönző programok nyomán.