Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb videojáték-kiadója alkalmazottainak majdnem ötödétől válik meg, és több fejlesztőközpontját is bezárja jövő tavaszig.
Vágólapra másolva!

Az Electronic Arts (EA) nem most kezdi el a leépítést, a cég már év közben megvált dolgozói egy részétől és több játék fejlesztését is leállíttatta. A neheze azonban most jön: az elbocsátásra kerülő 1500 dolgozó a vállalat alkalmazottainak 17 százalékát teszi ki. A leépítéseknek köszönhetően újabb játékok fejlesztését állítják le, közöttük olyanokét is, amelyeket még be sem jelentettek.

A többek között a Madden, a Rock Band és a Sims sorozatot is kiadó EA a már piacra került játékok közül a legkevésbé megtérülő címek fejlesztését szünteti be, hogy helyettük a jobban jövedelmező, ismert játékokra koncentrálhasson. A cég vezetői pontos játékcímeket nem közöltek a sajtóval, csak annyit, hogy a saját eladási toplistájuk "alsó harmadában" található játékoktól válnának meg - írja a The New York Times. A nagyarányú elbocsátások miatt a világszerte jelen lévő vállalat fejlesztőközpontokat is bezár, a tervek szerint minderre 2010. március 31-ig kerül sor.

A kiadóvállalat idén erősen megérezte, hogy nem fogynak a termékei. Az EA forgalma 12 százalékkal esett, és a cég második üzleti negyedévre bejelentett veszteségei 397 millió dollárra nőttek, szemben az egy évvel korábbi 310 millióval. Ennek ellenére a vállalat egy felvásárlást is végrehajtott az idén: 300 millió dollárért vette meg a Playfish nevű, közösségi oldalakra fejlesztő céget.

A New York Times szerint az eddig elsősorban dobozos szoftverekre koncentráló EA-nek új kitörési területet jelenthetnek a böngészőben ingyen játszható szoftverek, amelyekhez letölthető árucikkeket kínálnak. A Playfish Restaurant Cityjében például tortát vagy konyhai eszközöket lehet vásárolni. Az ilyen árucikkek filléres összegbe kerülnek ugyan, de megfelelő mennyiségű játékos esetén jelentős bevételt hozhatnak a cégnek.

A "megveszem és játszom" modellt fokozatosan a "játszom és folyamatosan fizetek" modell váltja fel - nyilatkozta a New York Timesnak Barry Cottle, az EA Interactive igazgatója. Az amerikai napilap szerint viszont a cég jócskán lemaradásban van ezen a téren, mivel későn ismerte fel az új üzleti modellben rejlő lehetőségeket.