Nem verhetik többé a netfüggőket Kínában

Vágólapra másolva!
A kínai egészségügyi minisztérium betiltotta a fizikai fenyítés alkalmazását az internetfüggők leszoktatására szolgáló kezelések során - az ázsiai országban működő, sokszor katonai kiképzőtáborhoz hasonló intézményekben kezelik a világháló mániákusaivá vált felhasználókat, ahol halálesetek is előfordultak.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint Kínában több tucat internetfüggésről leszoktató központ működik, ahol javarészt a világháló rabjaivá vált fiatal fiúkat kezelnek. Ugyanakkor számos intézmény programja a fizikai feladatok végrehajtatásán alapul, és leginkább egy katonai kiképzőtáborhoz hasonlít. Idén két ilyen táborban is nagyon megvertek két tinédzser fiút, egyikük, egy 15 éves diák ennek következtében meg is halt, másutt kezelt, 14 éves társa pedig súlyos sérüléseket szerzett - a történtek nyomán az egyik intézményt be is zárták.

Annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló eseteket, a helyi egészségügyi minisztérium irányelveket dolgoz ki a leszoktató központok számára. Ennek vázlataiban már olyan tételek is szerepelnek, melyek tiltják a fizikai fenyítés alkalmazását, illetve a személyes szabadság korlátozását. Ugyanakkor Kínában hivatalosan csupán július óta tiltott elektrosokk-terápiával kezelni az internetet kórosan használókat. Statisztikák szerint Kínában mintegy százmillió húsz évesnél fiatalabb ember használja a világhálót, és durván tíz százalékuk minősül függőnek.

Egyes szakértők szerint aki minimális érdeklődést mutat az iskola irány, és legalább napi hat órát netezik, már függőnek tekinthető. Ugyanakkor a kínai szaktárca közlése szerint ezeket az embereket sem teljesen akarják elzárni az internettől, csupán annak egészséges használatára akarják rászoktatni őket.