Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pontszerzést vár a 14-18 fős magyar csapattól a 94 nap múlva kezdődő vancouveri téli ötkarikás játékokon. Ezt Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója jelentette be az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága előtt. A 2006-os torinói téli olimpián a magyarok öt pontot gyűjtöttek.

A sportvezető elmondta, hogy a legjobb szereplés - akárcsak 2006-ban Torinóban - ezúttal is a rövid pályás gyorskorcsolyázóktól várható, akiktől pontszerző helyezésre számítanak. Ezen kívül még műkorcsolyában Sebestyén Júliának és a Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin jégtánckettősnek van esélye arra, hogy a legjobb tíz közé kerüljön. A duó ötkarikás részvétele azonban egyelőre kérdéses, mert bár a korcsolyázó szövetség több mint egy hónapja benyújtotta Zavozin állampolgársági kérelmét, még nem érkezett válasz a Köztársasági Elnöki Hivataltól.

"Bár az állami támogatások meglehetősen szerények és késve érkeznek, a tisztességes felkészüléshez adottak a feltételek" - tette hozzá Molnár Zoltán MOB-főtitkár, aki azt is elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól először idén kaptak támogatást a versenyzők téli olimpiai elkészüléséhez. Ennek keretében 17 sportoló jut fejenként 12 ezer dollárhoz.

A MOB vancouveri összcélkitűzése, hogy Magyarország a legjobb 30 ország közé kerüljön a nemzetek pontversenyében. A legutóbbi téli játékokon, 2006-ban Torinóban 80 ország vett részt, amelyek közül 26 szerzett pontot. A 19 fős magyar küldöttség akkor Huszár Erika negyedik és Knoch Viktor ötödik helyezése révén öt pontot gyűjtött.

Molnár Zoltán tájékoztatása szerint az Európai Unióban szinte Magyarország az egyetlen tagállam, ahol hatályos törvény nem tiltja a doppingszerek előállítását és forgalmazását. Korábban ugyan volt ilyen jogszabály, ám azt az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte, ezért a főtitkár a bizottsághoz fordult segítségért. Bánki Erik testületi elnök javaslatára ezért a sport- és turisztikai bizottság a közeljövőben felkéri az ÖM sport-szakállamtitkárságát, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot az idevonatkozó törvény kidolgozására.