Dollármilliókat loptak hamis bankkártyákkal

Vágólapra másolva!
Kelet-európai hackerek hamis bankkártyák alkalmazással a világ országaiban működő bankautomatákból több mint 9 millió dollárnak, vagyis több mint másfél milliárd forintnak megfelelő összeget tulajdonítottak el - de lebuktak.
Vágólapra másolva!

A high-tech bűnözők közül négy személyt azzal vádolnak, hogy az RBS WorldPay nevű brit társaság fizetéseket feldolgozó rendszerébe törtek be, ahol hozzáférést szereztek olyan, az USA-ban elérhető bankkártyák számához, amelyek előre meghatározott összeg felvételét teszik lehetővé - tipikusan fizetések folyósítására alkalmazzák ezeket. A vád szerint képesek voltak visszafejteni a kártyákhoz tartozó PIN-kódokat a hálózaton zajló, titkosított adatforgalomból.

A hatóságok szerint a hackerek a rendszerben beállítottnál magasabbra állították a prepaid bankkártyákkal lekérhető összegeket, majd összesen 44 hamisított mágneskártya és számos segítő bevonásával a világ 280 országában mintegy 2100 bankautomatából kértek le összesen több mint 9 millió dollárt kevesebb mint 12 óra alatt, tavaly november 4-én.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a hackerek bankautomatáknál segédkező társai a felvett összeg 30-50 százalékát tarthatták meg, a maradékot le kellett adniuk a bűntény kiötlőinek. A szaktárca azt is közölte, a mostani talán az eddigi legkomplexebb módon végrehajtott szervezett digitális támadás pénzintézet ellen. A feltöréssel kapcsolatban összesen nyolc 20 és 33 év közötti korú hacker, illetve a pénz felvételében közreműködő segítő ellen emeltek vádat az amerikai hatóságok. Egyikük orosz, öten közülük észt állampolgáruk, egy közreműködő moldovai, rajtuk kívül pedig még egy ismeretlen nemzetiségű, Hacker 3 néven emlegetett személy került a rendőrség horgára.