Putyin belengette a gáztranzit csökkentését

Vágólapra másolva!
Oroszország csökkenteni fogja az Ukrajnán keresztül Európába szállított földgáz mennyiségét, ha Kijev a számla kiegyenlítése nélkül, törvénytelenül megcsapolja a szállítmányokat - figyelmeztetett szerdán Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.
Vágólapra másolva!

Oroszország az elmúlt hetekben földgázszállítási kérdésekben egyre nagyobb nyomást gyakorolt Ukrajnára, Putyin orosz miniszterelnök most először vetette fel az Ukrajnán keresztül áthaladó tranzitszállítmányok csökkentésének lehetőségét.

Putyin osztrák kollégájával, Werner Faymann-nal Moszkvában folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtóértekezletén kifejtette: amennyiben Ukrajna fizet Oroszországnak a belső fogyasztásra szánt földgázért, megkapja, ha viszont nem fizet, nem kap gázt. Ez utóbbi esetben Kijev valószínűleg megcsapolja majd a tranzitvezetékeket - amint ez bekövetkezik, Oroszország csökkenteni fogja a tranzitvezetékekbe pumpált gázmennyiséget.

Az Európai Unió (EU) földgázigénye negyedét Oroszországból fedezi. Ennek a mennyiségnek a 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el a közép-európai fogyasztókhoz, ezért az EU-t aggasztja a szállítások kérdésében Moszkva és Kijev között felmerülő bármiféle feszültség. Idén januárban két hétre leálltak az Ukrajnán keresztül érkező szállítmányok Moszkva és Kijev gázárvitája miatt.