Gyengült a font a BoE inflációs jelentésére

Vágólapra másolva!
Mervyn King jegybankelnök ismertette az angol jegybank (BoE) novemberi, harmadik negyedéves inflációs jelentését, amelyre a font-dollár árfolyam 1,6640 alá esett vissza, az euró jegyzése pedig 0,9040 font fölé ugrott.
Vágólapra másolva!

King szerint a gyenge font lényeges az export számára, s a következő 2 évben az éves átlagos infláció a jegybank 2 százalék célértéke alatt maradhat végig, ha annak átlagát vesszük. A jegybank továbbra is kész likviditásnövelő intézkedésekre, a kötvényvásárlások kibővítésére. Ez a két releváns mondat eldöntötte az irányt a font devizapároknál.

A gazdaság 2010 elejére magához térhet a fiskális és monetáris élénkítések hatására, 2 éven belül az éves növekedési ráta elérheti a 3,75 százalékot is. A GDP-adatoktól eltekintve azonban vannak Mervyn King szerint olyan indikátorok, amelyek optimizmusra adnak okot. Bár a harmadik negyedéves GDP nem alakult kedvezően, mégis a felülvizsgálatok javíthatják azt. A negyedik negyedévben a vállalati felmérések és a rendelésállomány alapján már lényegesen jobb GDP-adatra számít a BoE.

Rövid távon a jegybank lát inflációs kockázatokat, a 2 százalékos jegybanki célérték fölé is emelkedhet a fogyasztói árszínvonal - derül ki a Quaestor Zrt. elemzéséből.