Válsághíradó: erősödő forint, kínlódó lízingpiac, javuló üzleti hangulat

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság számára biztató hírek többségben voltak kedden. A forint és a pesti tőzsde jó napot zárt, az üzleti hangulat alakulásának tendenciája is reményt keltő, bár a hangulat még mindig pesszimizmust tükröz. Szerdán a hazai inflációról és az államháztartási hiányról jelent a KSH, illetve a PM. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A KSH szerda reggel teszi közzé a fogyasztói árak októberi alakulását (a londoni elemzők 4,8-4,9 százalék körülire várják a pénzromlás ütemét), délután pedig a Pénzügyminisztérium tart részletes tájékoztatót az államháztartás első tíz havi helyzetéről.

Külföldön Nagy-Britanniára érdemes majd figyelni: a Bank of England negyedéves inflációs adatokat közöl, illetve lehet hatása a szeptemberi munkanélküliségi statisztikák alakulásának is.

Ez törtét kedden

Enyhén erősödött a forint kedden, az eurót késő délután 271,43 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.

A BUX 1,19 százalékos emelkedéssel, 21 029,07 ponton zárt , miközben a nyugat-európai börzék visszaestek, a Wall Street pedig felemás napot zárt.

A harmadik negyedévben ugyan csökkent a Richter nyeresége, a 2009 első kilenc hónapjában felhalmozott profitja mégis több mint 30 százalékkal nagyobb lett a tavalyinál.

A térség lízingpiacán az új üzletkötések volumene a 4-5 évvel korábbi szintre esett vissza 2009 első félévének végén - derül ki egy piaci felmérésből.

A régióban Magyarországon és Lengyelországban javult a leginkább az üzleti hangulat az idén ősszel a Reuters elemzése szerint.

Csökkent a ZEW német gazdaságkutató intézet indexe novemberben az előző hónaphoz képest, de még így is pozitív tartományban van.

USA: virágzik a közösségi hitelezés

Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb a közösségi kölcsönzés: a továbbra is szűk hitelpiac mellett az emberek közvetlenül egymáshoz fordulnak hitelért.

A Moody's hitelminősítő szerint az AIG biztosító képes lesz legalább 44 milliárd dollárt visszafizetni az amerikai államtól kapott hitelekből.

Ötezer fős leépítést tervez a Lloyds Banking Group, amely januárban egyesült a komoly gondokkal küzdő HBOS Bankkal.

Csökkent az InterContinental Hotels csoport bevétele és nyeresége a harmadik negyedévben is, de a cég már érzékeli a stabilizálódás jeleit.

A Vodafone árbevétele és nyeresége egyaránt nőtt a szeptemberrel zárult negyedévben.