Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny hatodik fordulójában Lékó Péter világossal remizett az orosz Peter Szvidlerrel. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik legyőzte az ukrán Ruszlan Ponomarjovot, és félpontos előnnyel vezet. Megszerezte első győzelmét az izraeli Borisz Gelfand, az örmény Levon Aronjanra mért vereséget. Nyert az ukrán Vaszilij Ivancsuk az orosz Alekszandr Morozevics ellen. Örökös sakkal, így döntetlennel végződött a norvég Magnus Carlsen és az indiai világbajnok Viswanathan Anand játszmája. Hetedik partiját Lékó Péter sötéttel Ruszlan Ponomarjovval játssza.

Élesedik a küzdelem, három játszma is döntéssel végződött. Az orosz Vlagyimir Kramnyik nehéz küzdelemben, 81 lépés után kényszerítette megadásra az ukrán Ruszlan Ponomarjovot.

Az orosz exvilágbajnok ismét eredeti megnyitási változatot választott, a bonyodalmak közepette mindketten időzavarba kerültek, ezért hibákat is elkövettek. Az érdekes végjátékban Kramnyik megcsillogtatta remek technikáját, kitempózta Ponomarjovot. A győzelemmel Kramnyik ismét egyedül vezet.

A forduló rangadóját a norvég Magnus Carlsen és az indiai világbajnok Viswanathan Anand vívta. Érdekes csatát láttunk, a norvég titán 12.g4 lépése jelezte, hogy szeretné megszakítani a remisorozatát. Anand egy darabig védte gyalogelőnyét, majd egy pontatlan bástyalépés után hátrányba kerülhetett volna. Magnus késlekedett az áttöréssel, az összecsapás végül örökös sakkal lett remi.

Lékó Péter és az orosz Peter Szvidler a szicíliai védelem Paulsen-változatában mérte össze erejét. Nagymesterünk érdekes manőverek után kis előnybe került, de engedélyezte a sorozatos cseréket, a teljes kiegyenlítést.

A viadal doyenje, a 41 esztendős izraeli Borisz Gelfand nagyon értékes győzelmet aratott, rivális, az örmény Levon Aronjan ellen nyert. A megnyitás világos javára dőlt el, gyalogelőnyt szerzett, igaz a gyorsabb nyerést elmulasztotta. A végjátékban Gelfand nem hibázott, érvényesítette anyagi előnyét.

Könnyen adta meg magát az orosz Alekszandr Morozevics. Több gyengeség is keletkezett állásában és ezt az ukrán Vaszilij Ivancsuk kihasználta. A világos király ellen döntő támadást indított.

A 6. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) 1 - 0 (Vezércsel, 81)
Lékó Péter (magyar, 2752) - Peter Szvidler (orosz, 2754) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Magnus Carlsen (norvég, 2801) - Viswanathan Anand (indiai, 2788) döntetlen (Vezércsel, 38)
Alekszandr Morozevics (orosz, 2750) -Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 49)
Borisz Gelfand (izraeli, 2758)- Levon Aronjan (örmény, 2786) 1 - 0 (Meráni változat, 66)

A verseny állása:
1. Vlagyimir Kramnyik 4,5 pont
2. Viswanathan Anand 4
3-4.Borisz Gelfand és Vaszilij Ivancsuk 3,5
5-6. Magnus Carlsen és Levon Aronjan 3
7. Ruszlan Ponomarjov 2,5
8-10. Lékó Péter, Alekszandr Morozevics és Peter Szvidler 2

A 7. forduló párosítása:
Aronjan - Kramnyik
Ivancsuk - Gelfand
Anand - Morozevics
Szvidler - Carlsen
Ponomarjov - Lékó