Vágólapra másolva!
Németország történetének egyik legnagyobb temetésére készül Hannover városa: a helyi futballklub kedden elhunyt kapusa, Robert Enke vasárnapi búcsúztatójára több tízezer embert várnak. A szomorú eseményt sokan Konrad Adenauer kancellár 1967 áprilisi temetéséhez hasonlítják, akkor közel 300 ezren rótták le kegyeletüket.

A búcsúztató helyszíne, az egyesület 45 ezer férőhelyes stadionja valószínűleg szűknek bizonyul majd, így a házigazdák óriáskivetítők és hangszórók felállítását tervezik. Az ARD televízió élőben közvetíti a 11 órakor kezdődő gyászünnepséget és más csatornáknak is átadja a képet.

A temetésen az egész német labdarúgó-válogatott - élén Joachim Löw szövetségi kapitánnyal - részt vesz, de várják Jürgen Klinsmannt, Rudi Völlert, Jens Lehmannt és Christoph Metzeldert is, továbbá szinte az összes többi Bundesliga-csapat képviselőjét.

Robert Enkét a játéktéren ravatalozzák fel. A búcsúztató után - amelyen a tervek szerint beszédet mond Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó Szövetség elnöke, Martin Kind, a Hannover 96 vezetője, Christian Wulff, Alsó-Szászország miniszterelnöke és Stephan Weil, Hannover főpolgármestere is - a koporsót átviszik a temetőbe, ahol a szűk család búcsúzik majd el az elhunyttól. Enkét három évvel ezelőtt szívbetegségben meghalt kislánya, Lara mellett helyezik örök nyugalomra.

A nyolcszoros válogatott, 32 éves Robert Enke évek óta súlyos depresszióban szenvedett és kedden öngyilkosságot követett el, egy vonat elé vetette magát. A történtek nem csak a német sportéletet, hanem az egész országot megrázták.