Bernanke: A Fed vigyáz a dollár erejére

Vágólapra másolva!
Az amerikai központi bank, a Fed folyamatosan figyeli a dollár helyzetének alakulását, és ügyel arra, hogy erős maradjon - jelentette ki Ben Bernanke Fed-elnök hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Federal Reserve vezetője a New York-i Közgazdasági Klub rendezvényén közölte ezt azzal kapcsolatban, hogy ismét ígéretet tett: a gazdasági fellendülés ösztönzése érdekében továbbra is rekord alacsony szinten tartják az irányadó kamatot.

Megfigyelők szerint a Fed veszélyes játékba kezdett: úgy akarja megerősíteni a gyengülő dollár iránti bizalmat, hogy nem emeli a kamatot, ez pedig káros hatással lehet a recesszióból éppen kilábaló gazdaságra. Még nem lehet a dollár zuhanásáról beszélni, de nem lehet teljesen kizárni, hogy bekövetkezik - figyelmeztetnek elemzők.

A központi tartalékbank-rendszer nyilván azért tartja továbbra is alacsonyan a kamatot, hogy nagyobb költekezésre bátorítsa a fogyasztókat és a vállalatokat, ezzel is elősegítve a gazdaság felépülését.

A Fed-elnök jóslata szerint annak ellenére, hogy bizonyos cikkek, például az olaj ára az utóbbi időben emelkedett, az infláció még egy ideig visszafogott mértékű lesz. Érvelése szerint ez ad mozgásteret a központi banknak arra, hogy rendkívül alacsonyan tartsa a kamatot. Közgazdászok szerint a Fed vezetősége következő, december 15-16-i ülésén a zéró közeli kamat megtartásáról fog határozni a gazdasági növekedés ösztönzése céljából.

Bernanke úgy látja, hogy az amerikai gazdaság az idei harmadik negyedéves erősödés után jövőre tovább növekszik. Ugyanakkor figyelmeztetett: ez ellenében hatnak olyan fontos tényezők, mint a gyenge munkaerőpiaci helyzet, valamint a kisvállalatok és a háztartások számára szűkös hitelpiac.

A Fed első embere nem zárta ki, hogy az amerikai gazdaság növekedésében jövőre esetleg visszaesések lesznek. Utalt rá, hogy az egyik legaggasztóbb jelenség a munkanélküliség növekedése; a mutató októberben elérte a 10,2 százalékot. A második világháború óta másodszor fordult elő, hogy az érték meghaladta a 10 százalékot.

Bernanke azon előrejelzésének hatására, hogy a Fed nem aggódik az infláció miatt, az amerikai állampapírok árfolyama kedd délután emelkedett.