Vágólapra másolva!
Gera Zoltán, a Fulham magyar középpályása szeretné, ha Roy Hodgson maradna az angol Premier League 11. helyén álló csapat vezetőedzője. A 61 éves szakember szerződése a 2009-2010-es szezon végén jár le, ám mostanság több ajánlatot is kapott. Gera klubcsapata honlapján arról is beszélt: nem csodálkozik azon, hogy a Fulham az AS Roma elleni két Európa Liga-mérkőzésen három piros lapot kapott.

Roy Hodgsont a közelmúltban megkereste a Svéd Labdarúgó Szövetség, hogy a jövőben irányítsa a vb-selejtezőkön elbukott válogatottat, de a Fulham angol vezetőedzője kapott ajánlatot a norvégoktól is, akik szintén kapitánynak szeretnék megnyerni. Ezen kívül felmerült az is, hogy Hodgson irányítsa a 2012-es londoni olimpiára készülő angol válogatottat.

Gera Zoltán a Fulham hivatalos weboldalán azt mondta: nyugodtabbak lennének az éjszakái, ha a tréner meghosszabbítaná a Fulhamnél az idény végén lejáró szerződését: "Nagyon sokat tanultam tőle, Roy az egyik legjobb edző, akivel valaha dolgoztam" - nyilatkozta a 30 éves magyar középpályás.

"Nem tudom, mik a jövőre vonatkozó tervei, ám szeretném, ha maradna. Két évvel ezelőtt a Fulham mélyrepülésbe kezdett, de ő megmentette a csapatot, az előző szezonban pedig már hetedikek lettünk, így idén már az Európa Ligában is szerepelhetünk" - tette hozzá Gera.

Hogy a Fulham továbbjut-e az Európa Liga csoportköréből, az hamarosan kiderül: a londoni klub december 3-án a CSZKA Szófiát fogadja, majd 16-án Bázelben vendégszerepel. (Az E csoportban Geráék négy forduló után öt ponttal a harmadikok: első a kilencpontos Basel, második a hétpontos Roma, a CSZKA pedig 1 ponttal sereghajtó.)

A Fulham legutóbb Olaszországban az AS Roma ellen ugyan 1-0-ra vezetett, végül azonban 2-1-re kikapott - úgy, hogy két játékosát, Paul Koncheskyt és Erik Nevlandet is kiállították, egy harmadik játékos, Stephen Kelly pedig még az 1-1-re végződött londoni találkozón kapott piros lapot.

Gera tudja a sok kiállítás okát: "Tanulnunk kell ezekből az esetekből, mivel teljesen más a Premier League és az Európa Liga. Ha valaki hátulról becsúszik, azért Európában azonnal piros lap jár, míg Angliában maximum egy sárgát adnak érte. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy még több játékost elveszítsünk ilyen hibák miatt."

A magyar támadó szerint a Fulham még sokat javulhat, ami Hodgsonnak köszönhető, aki még a vereségekből is képes erőt meríteni: "Azt mondta nekünk a meccs után, hogy a kiállításig jobbak voltunk, mint Európa egyik legjobb csapata. Nagyon intelligens szakembernek tartom."

A 61 esztendős Roy Hodgson már 33 éve edzősködik, és eddigi állomáshelyeit végignézve hamar kiderül, hogy Skandináviában miért örvend óriási megbecsülésnek.

Első klubja a svéd Halmstads BK volt, amelynek 1976-ban ült le a kispadjára, és rögtön bajnokcsapatot csinált belőle, amit akkor futballtörténelmi tettnek tartottak az országban. A sikert 1979-ben megismételte a csapattal. Trófeát trófeára halmozott 1984 és 1990 között a szintén svéd Malmővel, és ezt követően legközelebb 2000-ben tért vissza Skandináviába, a dán FC Köbenhavn kispadjára. Irányított az angol Blackburnt (1997-1998), kétszer az olasz Intert (1995-1997, 1999), és három országban (Svájc, Egyesült Arab Emírségek, Finnország) is volt már szövetségi kapitány.

Gera megnyugodhat, mert vasárnap Hodgson azt nyilatkozta Angliában: jól érzi magát a Fulhamnél, és semmi akadálya annak, hogy meghosszabbítsa lejáró szerződését.