Még nem tört ki a deflációs csapdából az eurózóna

Vágólapra másolva!
Az olcsóbb üzemanyag és élelmiszer éves összevetésben októberben immár ötödik egymást követő hónapja szorította negatív szintre az inflációt az euróövezetben. A tizenkét havi harmonizált infláció -0,1 százalékot mutatott októberben, és az elemzők is a fogyasztói árindex ilyen ütemű csökkenését valószínűsítették.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknál kissé jobb lett a havi harmonizált infláció is az euróövezetben: a fogyasztói árak 0,2 százalékkal haladták meg az előző havi szintet, miközben az elemzők 0,3 százalékos inflációt vártak.

A harmonizált maginfláció - a nagy ingadozásokat mutató energia- és élelmiszerárak nélkül számolt infláció - 0,3 százalék lett októberben havi és 1,2 százalék tizenkét havi szinten. Az Eurostat jelentése szerint az EU egészében a havi inflációs ütem októberben 0,2 százalék, míg a tizenkét havi 0,5 százalék volt.

Az EU 27-ek közül Magyarországon a harmonizált fogyasztói árindex a 0,2 százalékos havi csökkenést és 4,2 százalékos tizenkét havi növekedést mutatott. Az EU egészében a legmagasabb havi inflációt Cipruson mérték, 0,9 százalékot, a legnagyobb tizenkét havi inflációt pedig Romániában, 4,3 százalékot.

Az euróövezetben májusban szűnt meg a tizenkét havi infláció. Akkor az egy évvel korábbival azonos fogyasztói árszintet mértek. A negatív infláció nem csak azt jelzi, hogy tavalyhoz képest erősen estek a kőolaj- és az élelmiszerárak, hanem azt is, hogy a vállalatok értékesítési nehézségei nőnek. A fogyasztók ugyanis nem költenek, illetve további áresésre spekulálva elhalasztják vásárlásaikat. Ez viszont ördögi kör: a fogyasztók egyszersmind dolgozók is, akiket a veszteséges vagy csődbe menő cégektől elbocsátanak, így a növekvő munkanélküliség tovább ronthatja a fogyasztói hangulatot.