Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond egy éve irányítja a kajak-kenu válogatottat. Az általa kezdeményezett újításokat általában komoly szakmai viharok követik, az edzőkkel folyamatosan egyeztető szövetségi kapitány ezúttal kész kompromisszumokat kötni.

Kemény napokon van túl Storcz Botond. A kapitány jószerivel végigjárta az egész országot a múlt héten, igyekezett a legtöbb szakmai fórumon előadni a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

- Egy internetes szavazás szerint a válogatottat érintő új elképzeléseinek 55 százalékával nem ért egyet maradéktalanul a sportág, illetve a szakma, ön szerint mi ennek az oka?
- Szerintem ez természetes. Amíg a bírálók általában csak a saját versenyzőik érdekeit látják, addig nekem az egész csapat érdekeit szem előtt kell tartanom. Ráadásul ilyen az emberi természet, sokan ragaszkodnak a megszokotthoz és védik a saját előjogaikat, még akkor is, ha az nem jár nekik egyértelműen.

- Melyek azok a döntései, amelyek a legtöbb kritikát kapják?
- A válogatási elv megváltoztatása miatt kaptam hideget-meleget, de kitartok a korábbi álláspontom mellett a négyesek összeállítását illetően. Sokan kritizálnak azért is, mert központi edzőtáborokba terelem a keretet, pedig az általunk kidolgozott szisztéma nemcsak a felnőtt válogatottaknak jó, hanem segítheti a még utánpótláskorú versenyzők fejlődését is. Hüttner Csabával közös programunk lényege, hogy a válogatott keret, az ifjúsági keretből frissen felkerült élversenyzőkkel kiegészülve, évente többször, már a felkészülési időszakban is központi edzőtáborokban tréningezzen. Meggyőződésem, hogy nem jó, ha legjobbjaink elszigetelt csoportokban készülnek a saját edzőjük keze alatt. Időről időre nekik is szükségük van arra, hogy összemérjék erejüket a többi egyesület versenyzőivel. Ráadásul el lehet képzelni, milyen motivációt, illetve egészséges versenyhelyzetet szülhet, ha 18-20 éves reménységek figyelhetik testközelből, hogyan készül fel a szezonra Kammerer Zoli vagy Kovács Katalin és adott esetben az edzéseken összemérhetik erejüket a többszörös olimpiai bajnokokkal. Ráadásul ez a rendszer nem engedi elkényelmesedni a legnagyobb sztárokat sem.

- Kik azok, akiket még nem sikerült meggyőzni a központosított edzőtáborok helyességéről?
- Természetes, hogy a sikeres és nagy múlttal rendelkező, főleg fővárosi egyesületek, csoportok részéről a legkeményebb az ellenállás, ők egyelőre továbbra is a megszokott egyesületi keretek között képzelik el a felkészülést. Azt szeretném velük megértetni, hogy az új elképzelések nem zárják ki, hogy továbbra is működjön az eredményes egyesületi munka és a táborokban sem szeretném teljesen elszakítani a versenyzőket saját edzőjüktől - ahogy ezt sokan tévesen sugallják - viszont a rendszeres időközönként aktuális központi felkészülés elősegítheti, hogy meglegyen a csoportok közötti átjárhatóság, ha mondjuk ütőképes csapathajót kell összeállítani.

- Az elképzelései szerint ki vezetné a versenyzők edzéseit a központi táborokban?
- Itt is szeretném eloszlatni a félreértéseket. Nem gondolkodom állandó szakági edzőkben, abban azonban igen, hogy amikor az egyes szakágak egy közös edzőtáborban vannak, akkor elsősorban sebesség, pillanatnyi forma alapján legyenek olyan közös edzések, tesztek, felmérések, amikor egy aktuálisan kijelölt edző irányítása alatt dolgoznak a versenyzők.

- Ha jól értem, akkor nem is gondolkodik már teljes válogatott keretben, ahogy az korábban megjelent, csak szakági összetartásban?
- Az edzőkkel való beszélgetések során többször visszatérő elem volt, hogy nem biztos, hogy szerencsés az egész keretet egy helyre vinni, mert nem oszthatóak meg jól az edzéshelyszínek, akadályozhatják egymást a csoportok a hatékony munkában. Ezért ebben mindenképpen látok kompromisszumot. De azt továbbra is szeretném, hogy szakági szinten egy helyen készüljenek a csapatok és kialakuljon a közös munka, elkezdődjön már a felkészülés során a párbeszéd.

- Ebben az évben, ahogy már Ön is utalt rá, új elem volt a rendszerben, hogy a négyes egységek egyes és páros eredmények alapján kerültek összeállításra és hogy a vb-re gyakorlatilag egy válogató alapján lehetett csapatba kerülni. Ezekben tervez változásokat a jövő évre?
- Ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy az egyeztetések még zajlanak az edzőkkel, illetve a végső program és válogatási elvek papírra vetésével mindenképpen szeretném megvárni az ICF board december eleji ülését, ahol eldől a végleges olimpiai és vb-program. Ettől függetlenül természetesen nem akarok kitérni a kérdés elől, hiszen ezek sarkalatos pontjai a válogatási rendszernek. A négyesek tekintetében biztosan nem tervezek változást 2009-hez képest, vagyis egyértelműen az egyes és páros eredmények alapján kijelölt négyes mellett teszem le a voksomat. A férfi kajak szakágnál még ennél is tovább mennék. Az Ő esetükben már a felkészülési időszak elején szeretném megkezdeni a négyes kialakítását és azt tervezem, hogy áprilistól kezdődően minden héten négyes összetartások lesznek, ahol az edzőkkel közösen formáljuk majd a csapathajót, melynek tesztjei a Világkupa-versenyek és az Eb lesz majd. Természetesen senkinek sem lesz bérelt helye, kiemelt fontosságú lesz a rangsoroló versenyen és a válogatón nyújtott egyes és páros eredmény is. A válogatási rendszer tekintetében - a versenynaptár 2010-es alakulását figyelembe véve - kicsit változtatnék az idei évhez képest. Azt tervezem, hogy az Európa-bajnokság előtt lenne az első megmérettetés, azonban a győztesek, akik az Eb-n indulási jogot kapnának, csak akkor mehetnének tovább automatikusan a vb-re, ha a kontinensviadalon egy meghatározott helyezést érnek el. Megmondom őszintén, a legérdekesebb beszélgetéseim éppen ebben a témában voltak az edzőkkel. Érdekes módon a kiemelt edzők egy jó része nem támogatja az ilyen típusú kedvezményt és azt szorgalmazza, hogy igenis legyen egy újabb megméretés, egyrészről azért, hogy ne kényelmesedjenek el a versenyzők, másrészről azért, hogy nyitott maradjon a lehetőség mindenki számára a csapatba kerülésre. Ebben a témában ezért nem tennék még végleges kinyilatkoztatást. Egy biztosan látszik, ebben a tekintetben is minden bizonnyal külön kell majd kezelni az új 200 m-es olimpiai számokat, mert ezekben a számokban még fontosabb lesz, hogy minél nagyobb versenyrutinnal rendelkezzenek a versenyzők, minél többször kelljen tétversenyen is minden szinten megfelelniük.

- Az előbbiekben utalt rá, hogy az ICF board decemberben véglegesíti majd a vb-programot. Milyen változásokra lehet számítani?
Az új olimpiai program természetesen a vb-programokra is hatással van. Információink szerint az 500 méterek továbbra is megmaradnak a férfi kajakosoknál és a kenusoknál is, azonban a három kétszáz méteres négyes szám helyére új elemként mindhárom szakágban az 5000 méteres egyes szám kerülne be a programba. Számunkra ez nem igazán előnyös, hiszen évek óta igen sikeresek vagyunk ezekben a számokban és ha ennyi magánvéleményt megengedhetek magamnak, azt gondolom, a négyes számok voltak a program leglátványosabb elemei. Én már az 500 négyest is megsirattam, amikor azt az elmúlt évben kivették a programból. Ennél is nagyobb problémának tartom, sőt kifejezetten károsnak érzem azt a másik, a "zuhanyhíradóból" hallott tervet, hogy a 200 métereket be kívánják emelni az Ifjúsági vb programjába. Véleményem szerint ez szakmailag teljesen rossz irány és nagyon remélem, hogy ha ez be is következik, a hazai versenyrendszer átalakításával gátat tudunk szabni annak, hogy túl korán megkezdődjön a sprintszámra történő specializáció.

www.kajakkenusport.hu