A világ leggyorsabb grafikus kártyája

Vágólapra másolva!
Az otthoni számítógépekbe szánt videokártyák leggyorsabbikával rukkolt elő az AMD cég tulajdonában lévő ATI: a Radeon HD 5970-es kártya két grafikus processzort tartalmaz, és egyszerre akár három monitort is rá lehet kötni.
Vágólapra másolva!

Mint az a képen is látszik, az asztali számítógépbe szerelhető kártya tekintélyes darab, ami nem is csoda, hiszen a gyártó korábbi felső kategóriás modelljeihez hasonlóan két grafikus lapkával szerelik fel, amelyet jókora hűtőbordákkal és a hűtésről gondoskodó ventilátorral szerelnek fel. A Geek.com beszámolója szerint bizonyos PC-házakba elképzelhető, hogy be sem lehet szerelni, ráadásul csúcsra járatva a legújabb Radeon-kártya csaknem 300 wattot (azaz nagyjából annyit mint egy átlagos PC összesen) fogyaszt, így használatához nagyteljesítményű tápegységgel is fel kell szerelni a számítógépet.

Ezért cserébe viszont az egyetlen PCI-Express csatlakozóval rendelkező dupla grafikus kártya az eddigi legnagyobb teljesítményt biztosítja: két darab 725 megahertzes lapkájában összesen 4,3 milliárd tranzisztor található, amelyek 2 gigabájt gyors működésű memóriával egészülnek ki, és összesen 928 gigaFLOPS számítási teljesítményre (azaz másodpercenként 928x109 darab kalkuláció elvégzésére) képesek. Az új ATI grafikus kártyára akár egyszerre három monitort is rá lehet kötni, melyeket egymás mellé helyezve akár akár 7680x1600-as felbontású képet is megjeleníthető, ami például szimulátorok élethű, óriásképernyős megjelenítésére alkalmas.

Forrás: [origo]

A grafikus kártya támogatja a Windows 7-ben megtalálható legújabb, játékok futtatásához használt multimédiás környezetet, a DirectX 11-et. A jelenlegi legújabb játékszoftvereket is akadás nélkül futtatni képes kártyát a 140-150 ezer forint körüli összegért kínálják brit webboltokban.