Válsághíradó: dicsért a Le Monde, de csökkent a reálbér

Vágólapra másolva!
Szegények bankját hozna létre a kormány, továbbb esett szeptemberben az építőipar. A Le Monde bezzegországként álítja be Magyarországot, Járai Zsigmond szerint viszont a jelenlegi intézkedésekkel sose jutunk ki a krízisből. A Raiffeisen dráguló hitelezést lát jövőre, a GM európai gyárbezáráson gondolkodik. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A szerdai nap magyar szemmel egyelőre nem ígérkezik eseménydúsnak, idehaza csupán az MNB közöl adatokat a nemzetközi devizatartalékainak októberi alakulásáról.

Az eurózónában elsősorban Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnökének délelőtti beszéde okozhat izgalmakat, míg a tengerentúlon a megkezdett amerikai lakásépítések, valamint az infláció októberi fejleményeinek ismertetése befolyásolhatja a piacokat.

Ez történt kedden

Kedden délelőtt még tartotta hétfőn megszerzett előnyét a forint, délután azonban az euró jegyzése 266 forint fölé került - bár így is messze elmaradt a hétfő reggeli 269 forintos szinttől. A BUX 138,78 pontos, 0,65 százalékos csökkenéssel, 21 115,46 ponton zárt, a vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekom erősödött.

A KSH két jelentést is közölt: két százalékkal csökkent a reálbér 2009 első kilenc hónapjában; az építőipar teljesítménye éves összevetésben szeptemberben is mérséklődött, de több jel a visszaesés lassulására utal. A kormány eközben olyan módosító javaslatot nyújtott be a készülő költségvetéshez, amely 135 millió forintot csoportosítana át a "szegények bankja" nevű társadalmi kezdeményezés állami támogatására.

A Fidesz "sem tolerál" hiánynövelést célzó gazdaságpolitikát - reagált a hétfői IMF-figyelmeztetésre Varga Mihály volt pénzügyminiszter. Egy másik egykori fideszes pénzügyér, Járai Zsigmond kijelentette, még messze vagyunk a válság végétől, és az a válságkezelés, ami ma folyik Magyarországon, nem visz ki bennünket a krízisből. Egészen másképp látja a Le Monde: a francia napilap cikke szerint a recesszióból csak a szigorú pénzügyi politikán át vezet kiút, amire "Magyarország mutatott példát".

Jövőre várhatóan drágul a hitelezés Közép- és Kelet-Európában - mondta a Raiffeisen International bankcsoport vezérigazgatója, Herbert Stepic. A General Motors eközben bejelentette, akár 9-10 ezer állást is megszüntethet európai tevékenységének átszervezése során, egy üzem bezárása sem kizárt.

A vártnál kisebb mértékben emelkedtek a termelői árak októberben az Egyesült Államokban, ami arra utal, hogy továbbra is mérsékelt marad a gazdaságra gyakorolt maginflációs nyomás. Jelentősen növelte az Exxon Mobilban, a Nestlében és a Wal-Martban meglévő részesedését Warren Buffett befektetési társasága, a Berkshire Hathaway, mire a z említett három vállalatból kettőnek drágult a részvénye.

Az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek minősítette a horvát Alkotmánybíróság az úgynevezett válságadót. Észtország nagy eséllyel 2011-ben bevezetheti az eurót - jósolja egybehangzóan a Nordea Bankés a Moody's hitelminősítő.