Zuhanó Mol, gyengülő forint a válághíradóban

Vágólapra másolva!
Hatalmasat zuhant a magyar tőzsde, élén a Mollal és az OTP-vel csütörtökön, gyengült a forint is a térségbeli devizákkal együtt. Milliós bírságot kapott a Vodafone és a Pannon a GVH-tól, az FBAMSZ aggódik, hogy a túl olcsó kgfb a minőség romlásához vezethet. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken publikálja a nemzetközi utazások harmadik negyedévre vonatkozó jelentését. A legutóbbi statisztika szerint az év első felében a külföldiek összes magyarországi fogyasztása 544 milliárd forint volt, ami 21 százalékos bővülést jelent éves szinten.

A külföldre látogató magyarok ezzel párhuzamosan 379 milliárd forintot költöttek, negyedével többet, mint egy évvel korábban. Az időszak végén az utasforgalmi egyenleg 166 milliárd forintot tett ki, szemben a bázisidőszakban feljegyzett 150 milliárddal.

A pénteki makroadatmenü meglehetősen szegényes, külföldön az egyetlen említésre méltó esemény a japán jegybank, a Bank of Japan kamatdöntése lesz.

Negatív korrekció ment végbe csütörtökön a térségbeli devizák körében: az eurót 267,12 forinton jegyezték csütörtökön délelőtt fél tízkor a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 265,71 forint után. Erős eladói nyomás alatt folyt a kereskedés csütörtökön a pesti tőzsdén: az irányadó mutató bő 3 százalékos mínuszban zárt.

Sok internetezésre buzdította mobilnetes ügyfeleit, de a nagy forgalmat annak korlátozásával büntette a Pannon és a Vodafone, ezért és egyéb megtévesztő hirdetésekért 15 illetve 10 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Pannon nem ért egyet a döntéssel, ezért bírósághoz fordult.

Negatív hangulat uralkodott az amerikai tőzsdéken. Két index 1 százalék feletti mínuszban zárt. A Dow Jones 0,89 százalékkal 10 333 pontra, a Nasdaq 1,65 százalékkal 2157 pontra, az S&P 1,34 százalékkal 1095 pontra gyengült a csütörtöki zárásra.

Az év első kilenc hónapjában elért félmilliárd forintos konszolidált veszteségről számolt be csütörtökön közzétett gyorsjelentésében az Econet.hu. A cégcsoport szerint az éves eredményt a sikeres költségcsökkentés mellett a csütörtökön indult új kereskedelmi rádióval bővülő média üzletág teljesíménye határozza majd meg.

Lefelé módosította a Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei alakulására vonatkozó előrejelzését csütörtökön megjelent elemzésében a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), 2010-re viszont a korábban becsültnél kisebb visszaesést valószínűsít.

Nagyot javult a világgazdasági barométer a negyedik negyedévben: a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett adatai szerint a következő fél év gazdasági kilátásaira vonatkozó mutató 90,4 pontra nőtt az előző negyedévi 78,7 pontról. Ezzel a mutató két éves csúcsra emelkedett: utoljára 2008 elején állt ezen a szinten az index.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) amiatt aggódik, hogy a kieső kgfb díjbevételt egyes biztosítók csak a kárrendezési szolgáltatások színvonalának csökkentésével tudják majd kompenzálni.