Egyre aktívabbak a kínai kiberkémek

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben legalább másfélszeresére nőhetett a kínai online támadások száma az amerikai kormányzati rendszerek ellen - állítja az amerikai-kínai gazdasági és biztonsági kapcsolatokat vizsgáló szenátusi szakbizottság.
Vágólapra másolva!

Kína egyre aktívabban kémkedik az USA ellen az interneten, és a hagyományos hírszerzéshez is egyre több besúgót próbál beszervezni, hogy megerősítse politikai és gazdasági hatalmát - áll a US-China Economic and Security Review Commission legfrissebb, csütörtökön közzétett jelentésében. Az amerikai védelmi minisztérium 2008-ban 54 640 online támadást detektált rendszerei ellen, ami 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de az idei év végére akár 60 százalékos is lehet a növekedés.

Ugyan a kilenc évvel ezelőtt felállított szenátusi bizottság megállapította, hogy az inkriminált támadások a világ minden részéből záporoznak az USA számítógépes rendszereire, a fő kezdeményezőnek Kínát tartják. A szakemberek szerint nem minden amerikai rendszerekbe betörni próbáló kínai hacker mögött áll ott az ázsiai ország kormánya, de egy valódi konfliktushelyzet esetén a kínaiak egész biztosan megpróbálkoznának az amerikai internetes kommunikáció megbénításával.

A bizottság szerint Kína jelenleg a világ összes országa közül a legaktívabb a kémek toborzásában, ami az amerikai stratégiai célpontok mellett a disszidensek megfigyelésével is foglalkozik. Az ázsiai ország a bizottság szerint egy olyan hadiflotta létrehozásán is fáradozik, amely megbéníthatná az amerikai tengeri hadműveleteket egy esetleges tajvani konfliktus esetén.

A Kínai Népköztársaság amerikai nagykövete a BBC szerint teljesen megalapozatlannak nevezte az amerikai vádakat, és "hidegháborús fantáziának" nevezte a flottafejlesztés állítólagos tervét. A 12 tagú törvényhozási bizottság éppen Obama elnök kínai látogatásának hetében hozta nyilvánosságra a jelentést, amelyben az ország gazdaságpolitikáját is kritizálta. A jüan árfolyamának szándékos alacsonyan tartásával ugyanis a kínai kormány évek óta erősíti az exportot, és rontja az amerikai külkereskedelmi mérleget. Barack Obama a közeljövőben dönt arról is, támogatja-e az USA az újabb tajvani fegyverkezést.