Vágólapra másolva!
Csaknem 70 százalékkal csökkent az idei első kilenc hónapban a K&H Bank adózott nyeresége, az ok az elhúzódó gazdasági-pénzügyi válság. A bank első embere szerint 2011-ig nem lesz tőzsdei bevezetés.
Vágólapra másolva!

A K&H Bank az idén 8,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el első kilenc hónapban - mondta Marko Voljc, a bank vezérigazgatója. Az elhúzódó gazdasági-pénzügyi válság negatívan hatott a bank idei teljesítményére, az idei első kilenc havi adózás utáni nyereség 69,5 százalékkal kisebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A K&H mérlegfőösszege szeptember végén 3081 milliárd forintot tett ki, 11,8 százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt. A bank hitel/betét mutatója 93,5 százalékot mutat, ez igen kedvező a magyar bankrendszer átlagához képest, ami jóval száz százalék felett van. A céltartalékok összege 31 milliárd forintot ért el ez év szeptember végén. A céltartalékok és hitelezési veszteségek levonása utáni működési nyereség 15,6 milliárd forint volt ez év első háromnegyed évében, szemben a tavalyi hasonló időszakban elért 40,2 milliárd forinttal.

A bank teljes hitelállománya ez év szeptember végén 1593 milliárd forintot tett ki, csupán 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lakossági hitelek összege 712 milliárd forintot ért el ez szeptember 30-án, tavaly szeptember végén 602 milliárd forint volt.

Marko Voljc egy kérdésre válaszolva leszögezte: a brüsszeli bizottság döntése után egyértelműen elmondható, hogy KBC-csoport, így annak leánybankja, a K&H is elkötelezett a magyar bankpiac iránt, és a KBC Magyarországot "hazai" piacának tekinti. Azt is rögzítette, hogy 2011 előtt nem képzelhető el, hogy a K&H-t bevezetik a budapesti tőzsdére.

November közepén közolte egy belga újság, hogy tőzsdére vinné cseh és magyar leányvállalatait a belga KBC pénzügyi csoport, állítólag a magyarországi K&H Bank 40 százalékát adnák el.