Vágólapra másolva!
A szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban november 20. és december 14. között rendezik meg a kieséses rendszerű Világkupát. A 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadal győztese világbajnok-jelölt lesz. A magyar színeket Polgár Judit képviseli, az első fordulóban a szlovén Dusko Pavasoviccsal küzd meg. A mezőnyben 23 nagymesternek van 2700, vagy annál több Élő-pontja. A sakkozók két-kétjátszmás páros mérkőzéseket vívnak, 1-1 esetén rájátszás dönt. A döntőben négy partira kerül sor.

A moszkvai Tal-emlékverseny, a 22 résztvevős villám-világbajnokság után újabb jelentős sakkverseny kezdődik. Ma tartják Hanti-Manszijszkban a Világkupa megnyitóját, szombattól megkezdődik a csatározás, a hosszú menetelés, december 14-én hirdetnek győztest.

A szibériai olajvárosban harmadszor rendezik meg a viadalt, 128 induló próbál szerencsét a kieséses rendszerű tornán, ahol két-kétjátszmás meccset vívnak a sakkozók, 1-1 esetén rájátszás dönt. A döntőben négy partira kerül sor, és a győztes nettó 96 ezer dolláros díja mellett világbajnok-jelölt lesz.

A Világkupán való részvétel jogát a különböző kontinensek bajnokságairól lehetett kiharcolni. Játszhatnak az elmúlt két év junior világbajnokai, kedvező Élő-pontszámmal lehetett meghívást kapni. A magyar színeket Polgár Judit képviseli. A FIDE elnöke és a rendezők is jelölhettek indulókat.

Két évvel ezelőtt az amerikai Gata Kamsky győzött, ő már páholyban érezheti magát, mert elsőségével alkudozások, a világbajnoki rendszer sokadik módosítása után már a nyolcas vb-jelölti mezőny tagja. A Világkupán nem játszanak azok a nagymesterek, akik már biztosították a helyüket a jelöltek között.

Viswanathan Anand és Veszelin Topalov a vb-döntőre készül. Levon Aronjan a GP-t megnyerte, Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik Élő-pontszáma alapján biztos résztvevő. A jelenlegi top 10-ből csak Lékó Péter hiányzik a mezőnyben, de első számú nagymesterünk hosszabb hezitálás után végül a távolmaradás mellett döntött. Játszik a világbajnoknő, az orosz Alekszandra Kosztenjuk és a kínai Hou Ji-Fan.

Az eddigi legerősebb mezőnyű Világkupán 23 nagymester tartozik a 2700 Élő-pontosak közé, összesen 94 résztvevőnek van 2600-nál több pontja. A rangsort az izraeli Borisz Gelfand (2758) vezeti.

A további kiemelési sorrend: Vugar Gasimov (azeri, 2758), Peter Szvidler (orosz, 2754), Tejmur Radzsabov (azeri, 2748), Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739), Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2736), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2736), Wang Yue (kínai, 2734), Pavel Eljanov (ukrán, 2729), Szergej Karjakin (ukrán, 2723), Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2719), Alekszej Shirov (spanyol, 2719), Perez Leinier Dominguez (kubai, 2719), Szergej Movszeszjan (szlovák, 2718), Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2718), Jevgenyij Alekszejev (orosz. 2715), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2708), Wang Hao (kínai, 2708), David Navara (cseh, 2707), Vlagyimir Malahov (orosz, 2707), Etienne Bacrot (francia, 2700).

Polgár Judit 2680 pontjával a 32., a rajtlistán. Az első fordulóban a szlovén Dusko Pavasoviccsal (2590) mérkőzik meg. Nagyon remélt továbbjutása után a román párharc, a Nisipeanu-Lupulescu meccs győztesével találkozna, a harmadik körben Borisz Gelfand várna rá. A két-kétjátszmás találkozókon azért az esélyesebb nagymesterek nem mehetnek biztosra.

Az előkelő helyen jegyzett nagymestereknek az első forduló sétagaloppnak ígérkezik, érdekesebb párosítások a derékhadnál alakultak ki. Egy-egy elnézés, időzavaros hiba, vagy éppen a rapid rájátszás okozhat nagy meglepetéseket. Erről Ivancsuk tudna a legtöbbet mesélni, aki 2005-ben a második, két éve a harmadik kört nem "élte túl."

A résztvevőknek 90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd még 30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még 30 másodperc extraidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén két 25 perces rapidparti következik, plusz 10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartikkal (5 perc és 3 másodperc) folytatódik a csatározás (maximum öt kétjátszmás meccs).

Ha még mindig egál az eredmény, akkor "hirtelen halál" játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Újítás, hogy 60 lépés után 3-3 másodpercet kapnak a küzdő felek.