Vágólapra másolva!
Novemberben huszonnégy havi csúcsra emelkedett az euróövezetben a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (PMI): a bankoktól kávéházakig közel kétezer szolgáltató cég megkérdezése alapján összeállított mutató 53,2 pontra nőtt az októberi 52,6 pontról a hétfőn közölt előzetes adatok szerint.
Vágólapra másolva!

A Markit kutatóintézet indexe novemberben már harmadik hónapja áll a növekedés és a hanyatlás közötti határt jelző 50 pont fölött. Elemzők kisebb javulást, 52,8 pontot valószínűsítettek, az adatot pedig annak jeleként értékelték, hogy az euróövezet gazdasága határozottan menetel felfelé a 16 országból álló térség eddigi legmélyebb recessziójából.

Az index tavaly májustól egészen idén szeptemberig 50 pont alatt volt. A legalacsonyabb értéket, 39,2 pontot idén februárban mérték.

A mostani, harmadik hónapja tartó felívelő szakasz alapján nem kétséges, hogy a harmadik után a negyedik negyedévben is bővül majd az euróövezet gazdasága - mondta Chris Williamson. A Markit vezető elemzője hozzátette: a kutatás eredményeiből ugyanakkor az is kitűnik, hogy a harmadik negyed lehetett a csúcs, és az év utolsó három hónapjában lelassul, jövőre pedig egész évben mérsékelt lesz a növekedés. Ezt a forgatókönyvet valószínűsíti egyebek között az új megrendelések alakulását tükröző részmutató is, amely 51,2 pontra esett az októberi 52,7 pontról.

Novemberben a feldolgozóipar is lendületet vett: a szektorban dolgozó beszerzési menedzserektől származó adatokból számolt mutató - a feldolgozóipari PMI - 51,0 pontról, tavaly március óta a legmagasabb értékre emelkedett az októberi 50,7 pontról. A javulás a kibocsátás, az új megrendelések, és legfőképpen az export bővülésének a hatása.
A szolgáltató- és a feldolgozóipar mutatója alapján az euróövezeti összetett PMI 53,7 pontra nőtt az októberi 53,0 pontról, és az egy évvel korábbi 38,9 pontról.