Kamatdöntés, szegények bankja a válsághíradóban

Vágólapra másolva!
A várakozásokkal összhangban 50 bázisponttal csökkentette a jegybank az alapkamatot. A Fidesz törvénymódosíó javaslatai közül egyiket sem szavazta meg az országgyűlés hétfőn. A MÁV egyelőre nem épít le, menesztették az egyik MNV-vezért. Jól zárt a tőzsde és tartotta magát a forint, Demján szerint a válság mentette meg Magyarországot a csődtől - hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt a német gazdaság harmadik negyedéves GDP-jéről érkezik végleges adat és az IFO felmérése a német üzleti környezetről és a piaci szereplők ezzel kapcsolatos várakozásiról.

Délután közlik Amerika harmadik negyedéves GDP-jének felülvizsgált adatait. Az elemzők többsége alacsonyabb növekedésre számít, mint az előzetes 3,5 százalék.

Ami hétfőn történt

A magyar jegybankárok a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentették az alapkamatot hétfői ülésükön. A forint gyakorlatilag nem reagált a kamatdöntésre.

Közel 10 milliárd forintot mozgatnak meg a minisztériumi fejezeteken belül az MSZP parlamenti képviselői által a jövő évi költségvetéshez beterjesztett, a kormány által támogatott módosító indítványok, amelyeket a parlamenti többség el is fogadott. Jövőre 135 millióból elindulhat a "szegények bankja" néven ismert vállalkozástámogató program. A Fidesz javaslatai közül egyet sem szavazott meg az országgyűlési többség.

Mennyivel kerül több a borítékba?

A cégek többsége mostanra eldöntötte, hogy 2010-ben adnak-e fizetésemelést a dolgozóknak. Ha nem, a közepes keresetűeknek akkor is több lehet a borítékban a személyijövedelemadó-változások kapcsán, a minimálbéresek pedig pár ezer forinttal többet kaphatnak havonta az OÉT megállapodásától függően.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 533,10 pontos, 2,58 százalékos emelkedéssel, 21 182,61 ponton zárt hétfőn. Mindegyik vezető részvény emelkedni tudott.

Stabilan fogadta a forint a kamatdöntést. Az eurót öt óra után 267,45 forinton jegyezték, a délelőtti 267,90 és a péntek délutáni 268,39 forintos árfolyam után.

Demján: A válság mentette meg az országot a csődtől

Ha nem jön a világválság, meglehet becsődöl az ország, Magyarországot a válság mentette meg a teljes összeomlástól - idézte Demján Sándor nagyvállalkozót hétfői számában a Vas Népe. Az üzletember szerint reformok nélkül nincs kilábalás.

A kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számítva - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első kilenc hónapjában 4,4, szeptemberben 7,3 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Szeptember végén a pesti tőzsdén jegyzett papírok összértéke 5401 milliárd forintot tett ki. Ebből közel 4000 milliárd forint értékű állományt birtokoltak a külföldiek, míg a beföldiek kezében lévő papírok összértéke 1414 milliárd forintra rúgott - derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált statisztikájából, amely szerint a harmadik negyedév során a tőzsdén a háztartások nettó eladók voltak a tőzsdén.

Egyelőre nem épít le a MÁV

A MÁV Csoportnál képviselettel rendelkező öt reprezentatív szakszervezet közül négy aláírta a foglalkoztatáspolitikai keret-megállapodást. A ma aláírt megállapodásban a tárgyaló felek - egyebek között - rögzítették, hogy a munkavállalók nagyobb csoportjaira hátrányosan ható intézkedéseket 2010. december 31-ig nem hajtják végre.

Rendkívüli felmondással elbocsátották hétfőn a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Nemzeti Földalapért (NFA) felelős igazgatóját a korábban nyilvánosságra került Pest megyei föld-haszonbérletbotrány miatt - tájékoztatott közleményében az MNV. Rajta kívül még két érintett volt az ügyben. A már felmentett Pest megyei megbízott irodavezetőt és a neki segítő munkatársát áthelyezték és prémiumot sem kaphatnak.

Idén október végéig összesen 2785 építőipari cég felszámolását jelentették a cégbíróságok, ez 23,5 százalékkal több, mint tavaly október végén, ugyanakkor nő az új cégek száma is - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Egymillió kötelezőváltó is lehet

Akár egymillió autós is élhet idén az olcsóbb kötelező biztosítások kínálta biztosítóváltás lehetőségével - derül ki a Biztosítás.hu Kft. hétfő reggel közzétett elemzéséből.

A nemzetközi gazdasági válság kezdete óta több mint 4 millió munkahellyel zsugorodott a foglalkoztatás az Európai Unióban, azzal együtt is, hogy a hatást valamennyivel csillapította a rövidített munkaidő és más módszerek alkalmazása.

Adminisztratív úton történő bezáratással fenyegette meg Xavier Darcos francia munkaügyi miniszter a külföldieket illegálisan alkalmazó cégeket. Az ügy előzménye, hogy az illegálisan alkalmazott külföldi munkavállalók hét hete megkezdett sztrájkja egyre nagyobb méreteket ölt Franciaországban: jelenleg negyven vállalatnál 5 ezren követelik munkabeszüntetéssel, hogy a kormány legalizálja helyzetüket az országban.

Tovább élénkítene az IMF. Nem szabad idő előtt visszavonni a világgazdaság élénkítésére tett költségvetési intézkedéseket, mert ez megfojthatja a növekedést - mondta hétfőn Londonban a brit kormányfő és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Gordon Brown és Dominique Strauss-Kahn a Brit Iparszövetség (CBI) éves kongresszusán szólalt fel.