Vágólapra másolva!
A helyzet ugyan még "recessziósnak érződhet", a magyar gazdaság azonban már túljutott a nehezén, és 2010 elejétől egyre gyorsuló növekedés kezdődik - áll londoni felzárkózó piaci elemzők szerdán megjelent új előrejelzésében, amely szerint Magyarország államháztartási helyzete "a legerősebbek között lesz" a világon, és 2011-től már költségvetési enyhítés is lehetségessé válik.
Vágólapra másolva!

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének 2010-re szóló felzárkózó piaci előrejelzése azt jósolja, hogy Magyarországon a jövő év elején - negyedéves összevetésben - bővülni fog a GDP, és 2010-2011-ben a növekedés folyamatosan gyorsulni fog.

E folyamat fő hajtóereje kezdetben a feldolgozóipari export lesz, majd csatlakozik a belső kereslet fellendülése is, tükrözve a pénzügypolitikai enyhítés, az "összeomló infláció" és a 2011-ben már valószínűsíthetően enyhébb költségvetési politika együttes hatásait. Az éves fogyasztói infláció üteme 2010 végéig 1 százalék közelébe, vagyis mélyen a jegybank 3 százalékos célja alá zuhan - áll a prognózisban.

A szakértők megerősítik azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy az elmúlt évek szigorú prociklikus költségvetési politikája miatt Magyarország költségvetési helyzete hamarosan az egész világon a legerősebbek között lesz. Ez 2011-ben lehetővé teszi a költségvetési politika enyhítését és a még erősebb ütemű növekedést.

A BoA-ML szerint ugyanakkor a magyarországi pénzügypolitika még mindig túlságosan megszorító. A cég az optimális jegybanki kamatot 2,5 és 4,5 százalék között látja 2010-ben.