Kínában jobb üzlet a fokhagyma, mint az arany

Vágólapra másolva!
Kínában az ingatlanpiacihoz hasonló buborék látszik kialakulni a fokhagyma piacán. A termény ára sokszorosára emelkedett az utóbbi időben, részben a H1N1 miatti félelem nyomán.
Vágólapra másolva!

Többszörösére drágult a fokhagyma március óta Kínában, akadnak olyan vidékek az országban, ahol most negyvenszer drágább, mint az év elején - írja a Times Online a China Daily nevű napilapra és helyi árupiaci elemzőkre hivatkozva.

Az áremelkedés mögött egyfelől a H1N1 influenzavírus okozta félelem áll, mivel a hiedelem szerint a fokhagyma biztosít valamelyes immunitást. Akad olyan középiskola, amely jelentősen készletet vásárolt, tanulóit pedig arra kötelezi, hogy minden nap egyenek fokhagymát. Nemrég a moldovai hadseregben rendelték el a katonák étrendjének ily módon történő kiegészítését.

A drágulás másik oka, hogy Kína tavaly nagymértékben csökkentette a fokhagyma termőterületeit, mert az árak nagyot zuhantak a gazdasági válság hatására. A kereslet az idén már bőven meghaladja a kínálatot, így a termény az aranynál is jobb befektetés volt az elmőlt hónapokban.

A fokhagyma sikere - amely az aranynál is jobb befektetéssé tette az elmúlt hónapokban - sokat elárul a kínai gazdaság "buborékképződési" mechanizmusairól. A kormány élénkítő programjai nyomán a piacra ömlő rengeteg pénz helyet keres magának, és az ingatlanok, illetve a részvények mellett a fokhagyma is kedvelt befektetési célpont lett.

Kína egyébként a világ termelésének kétharmadát adja, az Egyesült Államok éttermeiben felhasznált fokhagyma 60 százaléka innen származik. A másik két nagy exportőr Argentína és Spanyolország.