Vágólapra másolva!
Az oroszországi Hanti-Manszijszkban, a kieséses rendszerű Világkupa harmadik fordulójának első játszmáit játszották le. A legjobb 32 között Polgár Judit ellenfele az első helyen kiemelt izraeli Borisz Gelfand. A párharcot nagymesternőnk sötéttel kezdte és 62 lépés után feladásra kényszerült. A Fülöp-szigeteki Wesley So sötéttel a címvédő amerikai Gata Kamsky ellen nyert. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov, az orosz Dmitrij Jakovenko és Nyikita Vitjugov, a cseh David Navara, az azeri Sahriyar Mamedgyarov és a francia Maxime Vachier-Lagrave is lépéselőnyt szerzett. Az azeri Vugar Gasimov nagy szerencsével mentette döntetlenre játszmáját. Szombaton ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek a küzdő felek, 1-1 után rájátszás következne.

Az első helyen kiemelt izraeli Borisz Gelfand a rájátszás izgalmaitól megkímélve, pihenőnap után kezdte meg a női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit elleni meccsét. Gelfand igazán "hálás" lehet a türkmén Farruh Amonatovnak, aki a 40. lépésben húzott azonnal vesztőt az előnyét megtartó királylépés helyett. Nagymesternőnk a román Liviu-Dieter Nisipeanu ellen nagy csatában harcolta ki a továbbjutást.

Polgár Judit az elméletileg egyik legjobban felkészült, a Világkupa doyenje, a 41 esztendős Gelfand ellen a vezérindiai védelem mellett döntött. Az izraeli sakkozó a dzsermuki GP-viadal utolsó fordulójában Lékó Péter ellen az 5.Vc2-es, gyalogáldozatos változatban győzött, ezúttal az 5.Va4-re szavazott. Judit a gyakran játszott 10...Ha6 helyett újítással próbálkozott, majd engedélyezett egy nagyon esélyes minőségáldozatot. Gelfand a bonyodalmakat gyalogelőnnyel zárta, anyagi előnyét érvényesítve nyert.

Az azeri Vugar Gasimov megjárta a poklokat, a kínai Li Chao többször is nyerőesélyt szalasztott el. Nem villogott az orosz Peter Szvidler, csak 18 lépésig tartott partija a német Arkadij Naiditsch ellen. Kevesen gondoltak arra, hogy a sorsolási táblázat szerinti negyedik és ötödik meccset szerényen rangsorolt nagymesterek vívják, de a kétjátszmás párharcok korábban sem voltak mentesek a meglepetésektől.

Az ukránok legjobbja, a sakktörténelem egyik legnagyobb egyénisége, az ukrán Vaszilij Ivancsuk már hosszú évek óta a kieséses rendszerű lebonyolítás egyik legnagyobb "áldozata". A második körben a Fülöp-szigeteki Wesley So ellen 1,5-0,5-ös vereséget szenvedő Ivancsuk a találkozót követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy többé nem tekinti magát profi sakkozónak, sakkrajongó lesz, aki a meghívásoknak örömmel tesz eleget, de már nincsenek igazi céljai. Megpróbáltatásai a moszkvai Tal-emlékverseny utolsó fordulójával kezdődtek, amikor a későbbi tornagyőztes Vlagyimir Kramnyik ellen nyerőesélyes folytatást szalasztott el, majd a villám-világbajnokságon gyengén szerepelt.

A fényképek szerint megtört, szinte éveket öregedett Ivancsuk azonban elfelejtkezett arról, hogy pályafutása során fantasztikus sikerek mellett sorsdöntő partik egész sorát vesztette el. Az 1991-es világbajnok-jelölti párharcba kétpontos vezetésről kapott ki Artur Juszupovtól. A sakkirodalom egyik gyöngyszeme Juszupov sötéttel elért győzelme, viharos, látványos áldozatokkal fűszerezett támadása. Az 1997-es groningeni vb második fordulójában rajtengedélyesre emlékeztető játékkal kapott ki az amerikai Yasser Seirawantól, majd egy éve múlva Nisipeanu ellen a harmadik körben, a rájátszásban a 13. lépésben tisztet nézett el!

A 2000-es vb-n az észt Jan Elveszt ellen elvesztett meccse után felindultan hajította el székét, majd nem győzött bocsánatot kérni ellenfelétől és a viadal résztvevőitől. Nagy lehetőséget szalasztott el a 2001-2002-es FIDE vb döntőjében. Az elődöntőben legyőzte a címvédő indiai Viswanathan Anandot, de honfitársával, a 18 esztendős Ruszlan Ponomarjovval vívott párharcban kecsegtető állások egész sorát elrontva szenvedett vereséget. A 2005-ös Világkupán a második, két éve a harmadik körben kényszerült búcsúzni. Élő-pontszáma éppen nem volt elegendő, hogy meghívják a 2005-ös vb-re, és a világbajnok-jelöltséget sem tudta kiharcolni. Ivancsuk az évek során sokat "liftezett" az Élő-listán, fantasztikus sikerek mellett gyengébb eredmények jellemezték játékát. A 16 esztendős Wesley So az esélytelenek nyugalmával játszhatott, Ivancsuk túlerőltette az első játszmát, vesztése után nem tudott egyenlíteni. So játékerejéről nem nyilatkozott éppen elismerően, de az amerikai Gata Kamsky saját bőrén tapasztalta, hogy a 16 éves nagymestert nem szabad lebecsülni.

A három orosz-ukrán párharc 1,5-1,5-tel végződött, az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az orosz Dmitrij Jakovenko előnnyel várja a visszavágót, a harmadik összecsapás remi lett. A cseh David Navara az ukrán (orosz) Szergej Karjakinra mért vereséget. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov a Vk-n sorozatban az ötödik játszmáját nyerte meg. A junior világbajnok Maxime Vachier-Lagrave joggal reménykedhet a továbbjutásban.

A harmadik forduló első játszmáinak eredményei:
Gelfand (izraeli, 2758) - Polgár Judit (magyar, 2680) 1 - 0
Li Chao (kínai, 2596) - Gasimov (azeri, 2758) döntetlen
Szvidler (orosz, 2754) - Naiditsch (német, 2689) döntetlen
Bologan (moldáviai, 2692) - Laznicka (cseh, 2637) döntetlen
Szakajev (orosz, 2626) - Vitjugov (orosz, 2694) 0 - 1
Kamsky (amerikai, 2695) - Wesley So (Fülöp-szigeteki, 2640) 0 - 1
Ponomarjov (ukrán, 2739) - Motiljev (orosz, 2695) 1 - 0
Zsobava (grúz, 2696) - Griscsuk (orosz, 2736) döntetlen
Jakovenko (orosz, 2736) - Arescsenko (ukrán, 2664) 1 - 0
Bacrot (francia, 2700) - Wang Yue (kínai, 2734) döntetlen
Eljanov (ukrán, 2729) - Malahov (orosz, 2706) döntetlen
Navara (cseh, 2707) - Karjakin (ukrán, 2723) 1 - 0
Mamedgyarov (azeri, 2719) - Wang Hao (kínai, 2708) 1 - 0
Tomasevszkij (orosz, 2708) - Shirov (spanyol, 2719) döntetlen
Caruana (olasz, 2652) - Alekszejev (orosz, 2715) döntetlen
Vachier-Lagrave (francia, 2718) - Yu Yangyi (kínai, 2527) 1 - 0