Vágólapra másolva!
Az idén 6,5 százalékkal esik vissza a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre már stagnálás várható - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből. A kutatók teljesíthetőnek tartják az államháztartás hiányának kormány által megcélzott mértékét, és figyelmeztetnek: érdemben nagyobb deficitet csak reformokkal alátámasztott tartós hiánycsökkentési programmal együtt fogadna el a piac. A GKI-ban a munkanélküliségi arányt idén 11 százalékra becsülik, jövőre ez is mérséklődhet kis mértékben.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság teljesítménye idén még jelentősen, 6,5 százalékkal csökken, jövőre azonban - éves átlagban - a GDP már stagnálhat a GKI szerint. Vagyis 2010. második félévében már szerény növekedés valószínűsíthető. Az élénkülésben fontos szerephez jut az uniós támogatásoknak. A jelentős teljesítménysüllyedés miatt az infláció az évközi adóemelés ellenére is csak kissé gyorsul, idén 4,2, jövőre viszont már éves átlagban 3,5 százalék lesz, 2010 végére pedig elérjük az euró átvételének egyik követelményeként megszabott 3 százalékot.

A GKI is arra számít, hogy a magyar gazdaságnak mostantól már nincs szüksége külső nettó finanszírozási forrást, vagyis a már felvett hiteleket a devizatartalék növelésére vagy a meglévő hitelek visszafizetésére lehet fordítani.

A reáljövedelmek idén 4-5 százalékkal esnek a költségvetési szociális juttatások és a foglalkoztatás visszaesése következtében, jövőre már itt is stagnálásra számít a GKI. A munkanélküliség idén eléri a 11 százalékot, jövőre ennél valamivel kisebb, 10,5 százalék lehet.

Az államháztartás hiánya - a kormány várakozásával megegyezően - idén a GDP 3,9, jövőre 3,8 százaléka körül lesz a GKI prognózisa szerint. A kutatók - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon tárgyalt delegációjának vezetőjéhez hasonlóan - komoly figyelmeztetésben részesítik a következő kormányt. Eszerint a célként kitűzött mértéknél érdemben nagyobb hiányt a nemzetközi pénzpiac csak akkor tolerálna, ha ez egyszeri tőkekiadásokat és átalakításokat tartalmazna, s ha a későbbi évekre - reformokkal alátámasztott - tartós deficitcsökkentési program készülnek - írja a Független Hírügynökség.