Hónig: Emelkedhet januártól az áramár

Vágólapra másolva!
Amennyiben az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (Mavir), mint központi "áramszállító" költségeinek emelkedése miatt növeli a lakossági számla 40 százalékát kitevő rendszerhasználati díjat, akkor emelkedhet az áram fogyasztói ára - mondta Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter az MTI-nek kedden Zsanán.
Vágólapra másolva!

A villamosenergia szállítási árának emelkedése esetén az áramszámla is emelkedik, de a számításokat még meg kell nézni - mondta az MTI kérdésére a miniszter. Hónig Péter hangsúlyozta, pártolja, hogy valóságos költségek jelenjenek meg az energiaárakban. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Energia Hivatal hatáskörébe tartozik az árak kiszámítása. Elképzelhetőnek tartotta azt, ha a villamosenergia ára csökken, akkor is csak kismértékű áremelés lesz.

Az áramkereslet lényegesen alacsonyabb, mint amilyen a korábbi években volt, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a végfogyasztói áremelkedés nem lesz nagy - fűzte hozzá.

A német tulajdonú Elmű-Émász áramszolgáltató képviselői hétfőn bejelentették, hogy nem kezdeményeztek áramdíjemelést, ezért ha mégis emelkedik az áram ára, akkor az az állami Mavir költségeinek a növekedése miatt történik.

A lakossági áramszámla 40 százalékát a rendszerhasználati díj teszi ki, amelynek fő tételei az áramszolgáltatóktól függő hálózati díj, és a Magyar Energia Hivatal (MEH) által az integrált átviteli rendszerirányító, a Mavir Zrt. hálózatára meghatározott szállítási díj. A lakossági áram árának 60 százalékát kitevő áramdíjak azonban szolgáltatónként változnak.

Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az Elmű-Émász csoportnál jövőre átlagosan 0,4 százalékkal csökken a hálózati díj. Az Elmű-Émász nagyfeszültségű áramot vásárló vevői számára 2009-hez képest 39, a közepes feszültségű fogyasztók számára pedig 2,8 százalékkal csökken ez a díjtétel, míg a kisfeszültségű fogyasztóknál 0,9 százalékos lesz a csökkenés. A lakossági ügyfeleknél 1,3 százalékkal nőnek a díjak, így a fenti változások eredőjeként jön létre az átlagosan 0,4 százalékos csökkenés.

Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője az MTI-nek kedden elmondta, hogy minden áramszolgáltatónál ugyanúgy változik a rendszerhasználati díj áramszolgáltatótól függő része, vagyis átlagosan 0,4 százalékkal csökken.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) honlapján olvasható javaslat szerint a változások együttes hatásaként egy átlagos fogyasztó számára kilowattóránként áfa nélkül 0,75 forinttal nőne a rendszerhasználati díj. A teljes végfelhasználó ár azonban a javaslat szerint 2 százalékkal emelkedik, ami havi 160 forint átlagos áramáremelkedést jelentene a fogyasztóknak áfával együtt.