Vágólapra másolva!
Füstbe ment a TechCrunch olcsó, csak internetezésre használható tábla PC-jének terve. A lap szerint a készüléket gyártó Fusion Garage kiszorította őket az üzletből. Intenetes eszköz helyett perek és viták várhatóak.
Vágólapra másolva!

Engedve a részvényesi nyomásnak a Fusion Garage igazgatója kizárta a TechCrunchot a készülék további történetéből. Az eddig CrunchPad néven emlegetett kütyüt - amiből prototípus verziókat már mutattak be a nagyközönségnek - várhatóan saját név alatt fogják gyártani, már ha egyáltalán eljut odáig. A másfél évig tervezgetett kütyütől megfosztott TechCrunch vezér, Michael Arrington pereket helyezett kilátásba.


Januárban így festett a CrunchPad

Az esetet a lap vezetője ahhoz hasonlította felháborodott blogbejegyzésében, mintha az Apple legújabb telefonjait a bemutató előtt pár nappal kiadná saját név alatt a készülékeket gyártó Foxconn. Ross Rubin, az NPD Group vezető elemzője magánblogjában felhívta arra a figyelmet, hogy Arrington hasonlata sántít. Rendezetlen volt ugyanis, hogy a TechCrunch és a gyártást vállaló Fusion Garage közül kinél vannak a készülékhez fűződő jogok. A Foxconn-nál nem - írja Rubin.

Az olcsónak induló tábla PC a százdolláros laptophoz hasonló utat járt be. Az eredeti tervek szerint 200 dollár (körülbelül 37 ezer forint) körüli áron kellett volna a boltokba kerülnie, ám a tervezési fázis alatt nőni kezdett a várható ár. Előbb 300 dollárról kezdtek el beszélni, majd 2009 nyarán már 400 dolláros árat is emlegettek.

Az OLPC-vel szemben a CrunchPad nem saját fejlesztésű alkatrészekből épült volna fel, hanem a gyártóktól beszerezhető, más gépekből is ismerős összetevőkből rakták volna össze. Az ár ennek ellenére kúszott fel lassan az eredetileg tervezett duplájára. A csak internetezésre használható apró eszközök iránt érdeklődők most a Nokia mobiltelefon méretű internet tabletjei vagy az Archos multimédia lejátszására tervezett nagyképernyős eszközei közül válogathatnak.