Adatvédelmi razziát tart a Facebook

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb közösségi oldalán adatvédelmi okokból megszüntetik azokat a csoportokat, amelyek azonos városban, országban élőket csoportosítanak, nemsokára pedig a helyes adatvédelmi beállítások elvégzésére buzdító kampányt indítanak a szájton.
Vágólapra másolva!

Erről a Facebook elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg számolt be a cég blogján szerdán. A szájt alapítójának szavai szerint a csoportok létrehozásának lehetősége továbbra is a szájt működésének gerincét képezi majd, ám a jövőben nem lesz lehetséges olyan hálózatok létrehozása, amelyek az adott városban, országban élőket tömörítik - de az iskolák, cégek, klubok csoportjai továbbra is létezhetnek.

A korlátozások bevezetésére Zuckerberg blogbejegyzése szerint azért került sor, mert bár a jelenlegi rendszer jól működött akkor, amikor a Facebookot még javarészt csak főiskolások és egyetemisták használták, a mostani 350 millió fős felhasználói tábort már nem képes kiszolgálni. Felhasználóik közel fele tagja valamelyik regionális csoportnak - például városa vagy országa hálózatának -, ami komoly problémát jelent az adatvédelem szempontjából.

Ha ugyanis valaki csatlakozik egy csoporthoz, annak tagjai - alapesetben - hozzáférhetnek a tagok fotóihoz és más adataihoz - ez pedig egy több milliós tagságú csoport - például India - esetében komoly biztonsági kockázatot jelent, hiszen teljesen idegenek számára válhatnak hozzáférhetővé az adatok. Ez persze csak akkor történik meg, ha az adott felhasználó a Facebook alapértelmezett biztonsági beállításait használja, ha vette a fáradságot, hogy elvégezze ennek beállításait, ennek is elejét veheti - ehhez korábbi cikkünkben nyújtunk segítséget.

Zuckerberg azt is jelezte, hogy terveik közt szerepel annak megvalósítása is, hogy a szájton publikált minden egyes bejegyzés, adatsor esetében lehetőség legyen annak beállítására, hogy az adott tartalomhoz ki férhessen megadni. Ezen kívül a következő két hét során a felhasználóknak olyan figyelmeztető üzeneteket küldenek ki, amelyben beszámolnak nekik a változtatásokról, és felhívják a figyelmüket az ajánlott adatvédelmi beállítások elvégzésére, melynek elvégzésével külön súgófelület segédkezik majd.