Kipróbálható az okosabb mobilböngésző

Vágólapra másolva!
Újabb béta verziót adott ki az Opera cég az egyszerűbb mobiltelefonokon is futtatható Opera Mini böngésző készülő 5-ös verziójából, amely már támogatja az online tárolt beállítások és könyvjelzők használatát is.
Vágólapra másolva!

Az Opera Minit kimondottan átlagos telefonokra szánják, segítségével az alapmodelleken is meg lehet tekinteni eredetileg PC-re optimalizált oldalakat is a készülékek miniképernyőjén. Ráadásul a lekért oldalak a norvég fejlesztő szerverein keresztül, tömörítve érkeznek a mobilokra, ezzel adatforgalmat megtakarítva, és lassabb - pl. GPRS - kapcsolat esetében is élvezhető sebességet biztosítva.

Az Opera Mini legutolsó végleges változata a 4.2-es verziószámot viseli, de már hónapokkal ezelőtt egy elég jól használható béta verzió jelent meg az 5-ös kiadásból is. Szerdán a készítők a további fejlesztéseket is tartalmazó második béta verziót is kiadták, amelyet az m.opera.com/next oldalról lehet letölteni a telefon saját wap/web böngészőjébe gépelve a címet, ahol automatikusan a készüléknek megfelelő verziót ajánják fel letöltésre. Ugyancsak friss béta verzió jelent meg az okostelefonokra szánt Opera Mobile 10 böngészőből, melyet az m.opera.com/mobile URL-ről lehet letölteni, ha az adott telefon kompatibilis vele.



A korábbi kiadást használóknak érdemes lehet átállni a frissebb béta verzióra, hiszen ez már a végleges verzióhoz közelebb áll funkcionalitásában. Sajnos nem lehet frissíteni a meglévő szoftvert, ami azt jelenti, hogy a szükséges beállításokat újra el kell végezni rajta. Jó hír viszont, hogy a Mini új béta verziója már támogatja az Opera Link nevű ingyenes online szolgáltatást, amely tulajdonképpen egy olyan tárhely, ahol az Opera böngésző beállításait, könyvjelzőit lehet raktározni, így azokat minden számítógépen, vagy akár mobiltelefonról is el lehet érni. Aktiválni a főmenübe belépve, majd a lefele nyíllal a Settings pontra lépve, az Opera Link menüpont alatt lehetséges a funkciót, és ugyanitt regisztrációra is lehetőség van.
Ezen kívül letöltéskezelővel (Download Manager) is bővült a mobilbrowser képessége az új kiadásban, bár ezt feltehetően inkább csak az okostelefonok tulajdonosai tudják kihasználni. A fejlesztők statisztikái szerint októberben mintegy 40 millióan használták az Opera Minit telefonjukon.