Vágólapra másolva!
Erős növekedést jeleztek a fontosabb ázsiai tőzsdemutatók szerda reggel, elsősorban azért, mert a kedvező amerikai lakásértékesítési adatnak köszönhetően erősödött a globális fellendülésbe vetett remény, s ez felfelé húzta a részvények árfolyamát a világ nagy tőzsdéin.
Vágólapra másolva!

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója két hét óta a legmagasabban zárt: 0,4 százalékkal, 36,74 ponttal, 9608,94 pontra emelkedett. A hongkongi Hang Seng index 1,28 százalékos nyereséget jelzett, a szöuli Kospi 1,55 százalékos emelkedéssel zárt, a shanghaji összetett mutató pedig 1,24 százalékkal nőtt.

A gyenge dollár miatt drágultak az alapvető nyersanyagok, az arany ára újabb rekordot döntött, ami a nyersanyagipari cégek papírjainak kedvezett. Jót tett a japán piacnak a jegybank újabb pénzkínálat-növelő lépése is, de egyes elemzők szerint ez inkább a kormány gyengeségét mutatja, mint a cselekvésre való hajlandóságát - írja a Marketwatch.

Az örömteli hangulat azonban már múlóban van: az amerikai határidős mutatók közül a DJIA és az S&P mindössze 0,01, illetve 0,02 százalékos növekedést jelzett kora reggel, a Nasdaq pedig már 0,06 százalékos mínuszban volt.