Szűkülés mellett javult a külkermérleg

Vágólapra másolva!
Főleg az export alacsonyabb arányú visszaesése miatt javult a külkereskedelmi mérleg szeptemberig. Az elszámolás tehát aktívumot mutatott a tavalyi passzívum után azonos időszakban, de a külkereskedelem még mindig alacsony mértékű - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A 2009. szeptemberi külkereskedelmi forgalom volumene exportban 7, importban 11 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. 2009. január-szeptemberben a kivitel volumene 16, a behozatalé 22 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A külkereskedelmi mérleg az év első kilenc hónapjában 944 milliárd forint (3314 millió euró) aktívumot mutatott; az egyenleg 979 milliárd forinttal (3485 millió euróval) javult a 2008. január-szeptemberi 35 milliárd forint (172 millió euró) passzívumhoz mérten.

A 2009. január-szeptemberi forgalom forintban mért árszínvonala exportban 5, importban 4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a cserearány 1 százalékkal javult. A forint a főbb devizákhoz képest közel 17 százalékkal gyengült, ezen belül az euróhoz mérten mintegy 15, a dollárhoz viszonyítva 28 százalékkal. A külkereskedelmi termékforgalom devizaárszintje az előző év azonos időszakitól 10 százalékkal maradt el.

Az export 60 százalékát, az import közel felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalmának volumene 2009 első kilenc hónapjában exportban 19, importban 24 százalékkal kevesebb volt, mint 2008 azonos időszakában. Az árufőcsoporton belül a legnagyobb volumencsökkenés a közúti jármű és az energiafejlesztő gép és berendezés forgalmában jelentkezett.

A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele az előző év azonos időszaki szinten maradt: az év első öt hónapjában mért csökkenést ellensúlyozta a júniustól tapasztalt kétszámjegyű bővülés. A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2009. január-szeptemberben az átlagnál kisebb mértékben csökkent: 13, illetve 19 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában.

Az árufőcsoporton belül a legnagyobb visszaesést (mintegy 40 százalék) a vas- és acél kereskedelmében mértük az év első kilenc hónapjában. A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek volumene az első félévi növekedés után az utolsó három hónapban már némileg csökkent a forgalom mindkét irányában. Az energiahordozók behozatalának volumene az árszint 6 százalékos csökkenése mellett 2009 első kilenc hónapjában 26 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az időszakon belül júliusig jelentősen csökkent az energia behozatala, augusztustól pedig mérsékelt növekedést regisztráltunk. Az árufőcsoporton belül a kőolaj és kőolajtermékek importja az átlagnál kisebb, a természetes és mesterséges gázoké az átlagot meghaladó mértékben esett vissza. Ezzel szemben a villamos energia behozatala nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportjának volumene a vizsgált időszak egészét nézve alig változott, viszont a III. negyedévben 11 százalékkal mérséklődött. A forgalom alakulását nagymértékben meghatározó gabona és gabonakészítmények exportja az év első felében jelentősen nőtt, ám a III. negyedévben a tavalyi volumen közel kétharmadára esett vissza. Az árufőcsoport importvolumene 6 százalékkal csökkent. A volumenhordozó árucsoportok között az állati takarmány és a zöldségféle és gyümölcs visszaesett, a cukor, cukorkészítmény és méz, valamint a hús és húskészítmény importja pedig meghaladta az előző év azonos időszaki szintet.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2009. január-szeptemberben 15, illetve 22 százalékkal volt kisebb, mint az előző évben. A régi és új tagállamok exportforgalmának csökkenése közel azonos mértékű; az importban a régi tagállamokkal folytatott kereskedelem átlagon felüli (25 százalék) visszaesését elsősorban a járműgyártás és forgalmazás visszaszorulása okozza. Ennek következtében külkereskedelmi mérlegünk aktívuma az unió egészét tekintve több mint 50 százalékkal javult, és 1892 milliárd forintot ért el. 2009. január-szeptemberben az EU-n kívüli országokkal a forgalom volumene mindkét irányban ötödével esett vissza az elmúlt év azonos időszakihoz képest.

Külkereskedelmi mérlegünk hiánya ebben a relációban 948 milliárd forint volt, 337 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezen belül az ázsiai országok vonatkozásában a passzívum 115 milliárd forinttal csökkent, az EU-n kívüli európai országokkal folytatott külkereskedelmünk egyenlege pedig 312 milliárd forinttal javult az előző év azonos időszakihoz mérten.