Hamarosan nagyot harap a VW a Porschéból

Vágólapra másolva!
Jövő héten valósulhat meg a Volkswagen-Porsche üzlet első lépése az összeolvadás felé. A wolfsburgiak megveszik a sportautógyár 49,9 százalékát. A hosszú távú terv a tartós világelsőség.
Vágólapra másolva!

Hans Dieter Poetsch pénzügyi vezér a részvényesek konferenciáján bejelentette, hogy a Volkswagen "feltehetőleg a jövő héten" megvásárolja a Porsche holding kisebbségi részét és 2011-ben a maradék 50,1 százalékot. "A többlépcsős tranzakció robosztus, de megőrzi a pénzügyi stabilitásunkat" - mondta. A Volkswagen 3,9 milliárd eurót fizet az első körben.

A Porsche-üzlethez szükséges forrás előteremtéséhez gyűlnek össze a Volkswagen befektetői, hogy áldásukat adják a 135 millió úgynevezett nem szavazó elsőbbségi részvény értékesítéséhez a következő öt évre. Az első eladások a következő fél évben várhatók.

A két hatalmas gyár összeolvadásában augusztusban állapodtak meg, több éves tárgyalások után. A Porsche 10 milliárd eurós adósságot halmozott fel, ami miatt lehetetlenné vált, hogy ő vegye meg a Volkswagent, ami eredetileg a terve volt. Az ajánlattevés utáni fél évben sikerült megháromszorozni a hiteleit - írja a Bloomberg.

Az összeolvadás máris átrendezte az autópiacot, de a német óriásnak nagyobb tervei vannak. A legutóbbi autópiaci jelentés szerint a Volkswagen lehagyta a Toyotát és a világelsővé lépett elő az eladásokat tekintve. Egyes elemzők szerint ez az állapot csak rövid távon áll majd fönn. A wolfsburgiak viszont 25,8 milliárd eurós befektetéssel 2018-ra tartósan a világ legnagyobbja gyára kívánnak lenni mind termelés, mint nyereségesség szempontjából.