Sorra zárják be a kínai fájlcserélőket

Vágólapra másolva!
Több száz videomegosztó és fájlcserélő oldalt zárattak be a kínai médiafelügyeleti hatóságok, az érintett honlapok között számtalan jól ismert honlap szerepel.
Vágólapra másolva!

A kampányban érintett oldalak többsége felhasználóinak peer-to-peer (P2P) fájlcserélési lehetőséget kínált, amelyekkel általában illegális és a szerzői jogokat sértő tartalmakat osztottak meg.

A BTChina népszerű videomegosztó szerint a kínai rádió, film és televízió testület (SARFT) azért döntött az oldal bezárása mellett, mert az oldalnak nem volt engedélye mozgókép- és hanganyagok szolgáltatására. A hasonló tevékenységet folytató UUbird.com közleményben tudatta, hogy az oldalról a kínai törvényeknek eleget téve jövő februárig minden televíziós sorozat és film letöltésére mutató hivatkozást el fognak távolítani.

November 30-ig összesen 414 engedély nélkül üzemeltetett videó és hanganyag publikáló, pornográf tartalmú, szerzői jogokba ütköző illetve a kiskorúakra nézve "ártalmas" információkat közlő oldal működését szüntették meg. A Facebook, a Twitter vagy a YouTube, amelyek meghatározó szerepet játszanak az információ szabad áramlásában, Kínából szintén csak korlátozottan, az internetforgalmat titkosító szolgáltatáson keresztül jeleníthetők meg.