Vágólapra másolva!
Ingatag Európa keleti felének kilábalása a gazdasági válságból. Romániában és Csehországban növekedett a munkanélküliek száma, bár utóbbi gazdasága már növekedni kezdett. Görögország a leminősítés után hárítja az államcsőd kockázatát.
Vágólapra másolva!

A görög pénzügyminiszter szerint "egyáltalán" nincs kockázata annak, hogy országa fizetésképtelenné válik, és nem kér uniós támogatást sem. Jeórjiosz Papakonsztantinu szerdai sajtóértekezletén elmondta: Görögország az Európai Unió védőszárnyai alatt van, de bízik saját erejében. Hangsúlyozta azt is, hogy a görög bankrendszer "alapjaiban szilárd".

Romániában nőtt a munkanélküliség novemberben. A munkaügyi hivatal szerdán ismertetett adatai szerint a munkaképes korú lakosság 7,5 százaléka volt állás nélkül, októberben 7,1 százaléka, tavaly novemberben 4,1 százaléka. A hivatal tájékoztatása szerint idén novemberben 683 123-an voltak állás nélkül, egy évvel korábban 376 971-en.

Románia gazdaságát is súlyosan érintette a recesszió, az euróövezet keresletének csökkenése miatt sok vállalat visszafogta termelését, és elbocsátásokat hajtott végre. Az IMF-fel kötött 20 milliárd eurós hitelszerződés egyik feltételéül szabott kiadáscsökkentés miatt nagyszabású átalakításra készül a kormány a közszférában, ahol az aktív dolgozók egyharmadát foglalkoztatják, így további elbocsátások várhatók.

Javult viszont a helyzet Csehországban. Ismét növekedést mutatott a gazdaság az idei harmadik negyedévben: az előző negyedévhez képest a hazai össztermék 0,8 százalékkal bővült. Éves szinten 4,1 százalékos volt a visszaesés.

Csehországban a második negyedévben még csak 0,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) az előző negyedhez képest, míg a tavalyi év megfelelő időszakához viszonyítva 5,5 százalék volt a csökkenés.

A harmadik negyedben 7 százalékos visszaesést mutatott az export éves szinten, a második negyedbeli 8,3 százalék után. A háztartások fogyasztásában ugyanakkor 1,3 százalékos növekedés látszott az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben.

Elemzők szerint a lassú javulás a negyedik negyedévben is folytatódik, és ezt látszik alátámasztani az is, hogy a cseh jegybank az augusztusban elért 1,25 százalékos alapkamat-szinttel, úgy tűnik, könnyítési ciklusa végére ért: tavaly augusztus óta összesen 250 bázispontnyi kamatcsökkentést hajtott végre, de két utolsó ülésén már nem változtatott a kamaton.

Ugyanakkor a gazdaság általános állapotjavulását csak késéssel követő foglalkoztatási mutatók még nem javulnak, sőt az ugyancsak szerdán nyilvánosságra hozott novemberi mutató 8,6 százalékos munkanélküliséget jelzett az októberi 8,5 százalékot követően. Novemberben a hivatalos adatok szerint 508 909-en voltak munka nélkül az októberi 498 760 után.

A harmadik negyedben a nominális átlagbér 23 350 cseh korona (248 ezer forint) volt, de a korábbi negyedek szerény ütemű reálbér-emelkedéséhez képest ebben a negyedévben már kimagasló, 4,7 százalékos volt a reálbér-növekedés az egy évvel korábbival összevetve.