Bővítményekkel okosodott a Google Chrome

Vágólapra másolva!
Immár Mac és Linux alá is elérhető a Google Chrome, amelynek legfrissebb béta verziójában már bővítményeket is lehet aktiválni: ezek segítségével például szótárfunkciókkal, időjárásjelentéssel, képernyőmentő miniprogrammal lehet bővíteni a böngésző képességeit. Ráadásul a Chrome-ban jóval kényelmesebben lehet telepíteni bővítményeket, mint a Firefoxban, mivel ezek hozzáadásakor vagy eltávolítása során sem kell újraindítani a böngészőt.
Vágólapra másolva!

A keresőcég kedden este jelentette be, hogy a Windows mellett már Linuxot és Mac OS X-et futtató számítógépekhez is elérhető a Chrome. Az először 2008-ban megjelent, minimalista kezelőfelületű böngészőt korábban kizárólag Windows alatt lehetett használni, bár a Macen használatos Safari program is ugyanazon a Webkit nevű technológián alapul, mint a Chrome. Ennek ellenére l a ComputerWorld tesztjeiben az Apple böngészője azonos rendszeren gyorsabb működést produkált a Google-énél.

Megmenti a könyjelzőket

Fontos megemlíteni, hogy a Chrome új funkciói egyelőre csak a böngésző legfrissebb béta verziójában érhetők el, melyet innen lehet letölteni. Az egyik legfontosabb újításnak a Bookmark Sync számít: ez egy olyan ingyenes szolgáltatás, amelynek használatához be kell pötyögni a meglévő Google-fiók jelszót, cserébe a szoftver online is elmenti a kedvenc oldalak listáját, így azokat soha többé nem kell majd manuálisan bepötyögni például egy új PC-hez ülve, vagy a teljes rendszer újratelepítésekor.

Kiegészítőkkel okosítható

A Chrome másik fontos újításának a kiegészítők használatának lehetősége számít, mely a Mozilla Firefox esetében is elnyerte a felhasználók tetszését. A Google böngészőjéhez ugyan még nem létezik olyan sok bővítmény, mint a Firefoxhoz, de már így is számos hasznos minialkalmazást lehet elérni ezen az oldalon, melyek telepítése mindössze egyetlen kattintást igényel.

Forrás: [origo]
Csak népszerűség alapján lehet még kiegészítőt válogatni

A bővítmények katalógusában egyelőre csak a időrendben és népszerűség szerint lehet listázni, idővel bizonyára a tematikus lista is elérhető lesz, addig viszont kiválogattunk néhány érdekességet a legjobb kiegészítőkből.

Del.icio.us Tools

Idehaza is sokan használják a Delicious nevű online könyvjelzőtár-szolgáltatást, melynek előnye, hogy ha ide mentjük le a kedvenc honlapok címeit - melyeket címkékkel kategorizálni is lehet -, akkor azok a felhasználói név és jelszó birtokában bárhonnan hozzáférhetők, munkahelyi és otthoni PC-ről, mobiltelefonról is. További előnye, hogy ha ismerőshöz látogatnánk el, ott is előhívhatók a Delicious-ra mentett oldalak, melyek lementését és előhívását kényelmesebbé lehet tenni egy külön gombbal, ami a böngésző menüjébe telepíthető be, Chrome-hoz azonban eddig nem volt elérhető.

RSS Subscription Extension

Ezzel a kiegészítővel az RSS-hírcsatornák kezelése válik kényelmessé, amit Chrome alatt egészen mostanáig kevéssé felhasználóbarát módon valósítottak meg. Az RSS Subscription Extension telepítését követően, ha egy oldalhoz tartoznak hírcsatornák, webcíme mellett megjelenik egy RSS-ikon, melyre kattintva felkínálja a feliratkozást négy online hírolvasó szolgáltatás - a Google Reader, iGoogle, Bloglines, My Yahoo - egyikének használatával.

Forrás: [origo]
Két kattintással fel lehet venni az új olvasnivalót a Readerbe

LastPass

Korábban már ajánlottuk letöltésre a LastPass nevű, online funkciókkal rendelkező programot, amely a jelszavak központi, biztonságos tárolását teszi lehetővé. Azért érdemes használni, mert így csak egyetlen felhasználói név és jelszó párost kell megjegyezni, mégpedig a lastpassos belépését, a többi oldalhoz választhatunk bármilyen bonyolultat, úgyis az alkalmazásnak kell fejben tartania helyettünk. Végre Google Chrome alá is elérhető a program beépülője, amely szintén egy gombon keresztül teszi elérhetővé szolgáltatásait, így többé az sem okoz gondot, ha egy szájt belépési jelszavait Firefox vagy Internet Explorer alatt mentettük le, a Chrome-ból is gond nélkül hozzá lehet majd férni.

Aniweather

Az ingyenes kiegészítő a Chrome eszköztárán helyez el egy gombot, ami mindig az aktuális időjárásnak megfelelő grafikát tartalmazza, e sorok írásakor éppen esőcseppeket és felhőt mutat, ha azonban tiszta az ég, napocska látható ugyanitt. Első indítását követően megnyit egy weboldalt a kezdeti beállítások megadásához, itt lehet megadni például azt, hogy a hőmérsékletet Celsius fokban, a szél sebességét km/órában jelezze, valamint a kívánt város nevét is itt kell betáplálni (pl. Budapest, Hungary, vagy Szeged, Hungary).

Forrás: [origo]
Időjárásjelentés is építhető a Chrome-ba

AdThwart

Vannak kiegészítők, amiket minden újabb böngészőhöz az elsők között készítenek el, ilyen például a reklámszűrő. A különböző villogó, esetenként beszélő hirdetéseket eltűntető szoftver nem túl kiforrott, de a dolgát remekül teszi az angol nyelvű weboldalakon. A kiegészítőhöz egyelőre nem lehet újabb szűrőket hozzáadni kézzel, az Easylist nevű, több blokkolandó hirdetésszolgáltatót tartalmazó listát viszont automatikusan frissíti. Teljesen hiányzik még a beállítófelület az AdThwartból, helyét minden idők legjobb helykitöltő szövege foglalja el: "Eventually there will be some options here" azaz "Végül ide kerülnek majd a beállítások".

Google Translate

Csinos sávként épül be a bögésző felületébe a Google fordítómotorjára épülő szolgáltatásból készült kiegészítő. A Google Translate-et csak egyszer kell bekapcsolni, és addig fordítja magyarra - vagy az általa ismert 51 nyelv bármelyikére - a honlapokat, míg meg nem kérjük, hogy hagyja abba. A kiegészítő egy kicsit lassabbá teszi a böngészést, hiszen az oldalak letöltése után még azt is meg kell várni, hogy a Google szerverei visszaküldjék a szöveg magyar változatát. A Translate kiegészítő, akárcsak az alapját képező szolgáltatás, nem tökéletes. Egyes nyelvek között jobb minőségű fordításokat állít elő, másokkal - sajnos a magyar is ilyen - kevéssé boldogul. Annyira azonban jó, hogy az alapinformációkat megértsük nyersfordítása alapján.

Forrás: [origo]
Ha nem is hangzik szépen, érhető a szöveg

Chromed Bird

Az internet egyik szabálya, hogy Twitter-klienst minden szoftverbe kell építeni, nem meglepő, hogy a Chrome sem úszta meg a mikroblogosítást. A Chromed Bird kiegészítővel egészen csinos üzenőközpontot lehet a program jobb felső sarkába varázsolni. Bezárva a szoftver csak azt mutatja, hány új csiripelés érkezett, kinyitva azonban már komolyabb választásokat kínál. Külön böngészhetünk a nekünk küldött válaszok, a mások szemei elől elrejtett privát üzenetek, illetve a teljes hírfolyam elemei között. Természetesen írni is lehet a kiegészítőt használva, még az épp nyitva lévő oldal linkjét is be tudja másolni az aktuálisan szerkesztett üzenetbe. A program bőséges, ám csak a profik számára kezelhető beállítási felülettel érkezik, így nem csak az alkalmi felhasználónak lehet hasznos.

Google Alerter

Forrás: [origo]Természetesen a legtöbb Google szolgáltatáshoz készült Chrome-os kiegészítő. Van olyan, ami figyeli a Gmail-es levelesládánkat, érkezek-e újabb üzenetek; van olyan, ami az új Google Wave hullámokról ad hírt, sőt van olyan is, ami egymagában ellátja mindkét feladatot. A reklámblokkolóhoz hasonlóan a Google Alerter kiegészítő sem rendelkezik sok beállítási lehetőséggel, a plugin csak ígérgeti, hogy később testre lehet majd szabni. A feladatát azonban már így is remekül ellátja, egy ijesztően nagy szám kiírásával jelzi, hogy hány olvasatlan hír, levél és hullám vár ránk az interneten.

A mindent egybeömlesztő Alerter főleg azoknak jó, akik nem követnek ezer hírforrást és nem folytatnak kiterjedt levelezést. Néhány híroldal hírcsatornáját még lehet úgy figyelni, hogy a böngésző folyamatosan szól, hány új cikk született. Több forrásnál azonban már inkább frusztrálja a felhasználót, hogy óriási vöröslő számok mondják meg, hány írással van lemaradva. Az ilyen felhasználáshoz inkább a leveleket és más frissen érkezett tételeket külön mutató kiegészítőket javasoljuk.