Nagy üzletet csinál Dubajból a Pimco

Vágólapra másolva!
Olcsóak, ezért a világ legnagyobb kötvényalapjának kezelője, a Pimco bevásárol az öböl menti országok kötvényeiből. A pénzeszközök azért váltak szimpatikussá a cég számára, mert a dubaji válság letörte az összes helyi kötvényárat.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai nagyvállalat, a Pacific Investment Management Company vásárol Abu Dzabi, Katar és egy helyi energetikai cég, a Ras Laffan Liquefied Natural Gas Company adósságából, kötvények formájában. Ezt Michael Gomez, a feltörekvő piacokkal foglalkozó részleg vezetője jelentette be.

Az elmúlt hetekben kitört miniválságban a dubaji állami pénzügyi intézmény, a Dubai World fizetési halasztást kért adósságaira. Ezzel megrengette a piacokat, amelyek egy újabb bankválságtól kezdtek rettegni. (A dubaji válságról itt olvashat többet.) A krízis következményeként rekordmélységbe estek a kötvényárak, azaz egységnyi hozam eléréséhez kevesebb pénzt kellett adni a kötvények kibocsátóinak. A fizetés átütemezésével ráadásul jelentősen megnő az adósságállomány is.

"Jövünk és veszünk" - fogalmazott Gomez a kötvényekről a Bloomberg Televíziónak. "Bármilyen kibocsátásnál többet fogunk begyűjteni, mert szerintünk olcsó a papír." Dubaj, Abu Dzabi és Katar vonzza a befektetőket, mivel az olaj és gázkészletek megfelelő biztosítékát adják a fizetőképességnek. Míg Dubaj az adósságaival küzd, "Abu Dzabi és Katar papírjai nagyon, nagyon hitelesek" - mondta Nish Popat, az ING dubaji befektetési vezetője.

"Próbáljuk elválasztani a búzát az ocsútól" - mondta Gomez az interjúban. A dubaji válság letörte az Abu Dzabi-i és a katari árakat is, így" jövünk és veszünk" ezekből a kötvényekből.