Vágólapra másolva!
Ellenszélben harcol az Egyesült Államok gazdasága - mondta Timothy Geitner, amerikai pénzügyminiszter. Szerinte a kormányzatnak meg kell őriznie egy váratlan válságra adott válasz képességét, még ha a kríziskezelő programok lassan le is kell állítania.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy nem lehetnek túl optimisták a gazdaság szereplői a kilábalással kapcsolatban. "A pénzügyi és gazdasági fellendülés még mindig nagy ellenszéllel küzd" - fogalmazott Geithner. A munkanélküliség és az ingatlanpiac még gyenge, a hitelkínálat és a biztosítási piac szűk.

A miniszter fokozatosan leállítaná a bankmentő programot, de megvédte azt a döntését, amelyben a segélykeret meghosszabbításáról határozott. Ez jövő októberig kitolná a csomag megszűntetését, de elsődleges funkciója csak egy biztos háttér adása lenne. "A történelem arra tanít minket, hogy a pénzügyi krízist kezelésére létrehozott programokból való túl korai kilépéssel egy új válság kirobbanását segítjük elő."

A segélyprogram 700 milliárd dollárnyi pénzeszközből áll, amelyből kimentették a Bank of Americát, az AIG-t, a Citigroupot és még sok kis és nagy pénzügyi intézetet. Szintén segítséget kaptak nagy termelő vállalatok, mint például a Chrysler autógyár. Geithner szerint nem fognak minden dollárt visszakapni a kisegített cégektől - írja a Reuters