Vágólapra másolva!
"Végre nem úszunk többé ezekben a borzalmas, méregdrága, szoros, a vizet mégis beeresztő dresszekben" - mondta Cseh László a vasárnap befejeződött, 13. rövid pályás Európa-bajnokság után, amelyen 400 vegyesen ugyan világrekordot úszott, ám az isztambuli viadalt - talán mert 200 pillangón hatodik, 200 vegyesen pedig csak hetedik lett - felemásnak nevezte. Gyurta Dániel a 200 mellen elért világrekordja mellett a 100-as ezüstnek is örül, hiszen utóbbival bebizonyította, hogy immáron benne is megvan a férfierő. A 200 vegyesen világcsúcsot döntő Verrasztó Evelyn úgy érzi, most kezdi elérni a legjobb formáját.

"Verrasztó Evelyn 200 vegyesen, Cseh László 400 vegyesen, Gyurta Dániel pedig - a 100 mell ezüstje után - 200 mellen nyert világrekorddal, nagy előnnyel, utóbbi az egész törökországi Eb legjobb teljesítményének bizonyult. Evelyn két ezüstérmet is szerzett, Dávid bátyja egyet. Jakabos Zsuzsanna pedig 2005 után állhatott fel megint a dobogó alsó fokára. Emellett 5 Európa-csúcs is fűződik a mieink nevéhez, akik összesen 31 felnőtt országos, és 34 korosztályos magyar csúcsot állítottak fel. Mindez magáért beszél" - összegezte az Eb-t Kiss László szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy 17, jó formában levő ember alkotta a csapatot, amelyből hiányzott az Amerikában tanuló Hosszú Katinka, s a betegsége miatt itthon maradni kényszerült Kis Gergő, s a mérleg velük még fényesebbre sikerült volna.

A Nemzetközi Úszó Szövetség ponttáblázata alapján a legjobb időeredményt elért hét férfi- és hét női versenyző összesen 35 ezer eurós jutalmat kapott, Gyurta Dániel az Eb-aranyat hozó 2:00.67 perces világrekordjával - az isztambuli Eb legjobb produkcióját nyújtva - elvitte az 5 ezer eurós fődíjat. Edzőjét, Szélesi Sándort nem lepte meg a kiugró eredmény: "Kirobbanó formában volt már az országos bajnokságon is, de Isztambulban még inkább. Egész egyszerűen beérett, amit előre megmondtam, végképp bekövetkezett: a százas produkciója felnőtt a kétszázas mellé. A kétszázon elért világcsúcsa azonban még engem is meglepett, nem hittem, hogy 2:01 alá tud kerülni. Fantasztikus évet zárt, teljes mértékben elégedett vagyok, hatalmas elégtételt érzek, bebizonyosodott, hogy kezdettől fogva a helyes úton járunk."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Gyurtában már megvan a férfierő

A 20 éves tanítvány megerősítette edzője szavait.
- Mennyire fáradt el a 200 m mellúszás döntőjében?- kérdeztük Gyurtát.
- Rettenetesen elfáradtam, azért durván két percet úszni kétszáz mellen óriási koncentrációt és erőfeszítést igényel, űrruha ide vagy oda. Még a fejem is belefájdult, ilyesmi sohasem fordult még elő velem korábban. Azt hiszem, most rám fér az év végi pihenő.

- Mégiscsak tud végig vezetve is győzni?
- Ez csak félig tudatos taktika kérdése. Korábban rá voltam kényszerítve, hogy lassabban kezdjek, illetve nem is nagyon tudtam volna gyorsabban, mert egyszerűen ennyire voltam hitelesítve. Azért azt ne felejtsük el, hogy nálam négy-öt, sőt hat-nyolc évvel idősebb ellenfelekkel küzdöttem sokáig, akik már igazi férfiak voltak, én meg csak egy 15-16 éves gyerek. Mostanára belenőttem a mellúszásba, leginkább a száz méteres távba, mert a kétszázzal eddig sem voltak gondjaim. Szóval, éreztem magamban az erőt, nem óvatoskodtam, úgy úsztam, ahogy jólesett, s ezzel a tempóval már az elején sem tudtak lépést tartani az ellenfelek.

- Akkor most nem is volt szükség a legendás Gyurta-hajrára?
- Kétszázon nem. Százon meg akadt egyvalaki, aki ellen még az sem használt. A holland Van Aggele.

- Bár már öt éve olimpiai ezüstérmes volt, a nyáron pedig világbajnok lett Rómában. Ezekhez képest mit jelentenek számodra a mostani eredmények?
- Először is, szögezzük le, azért az ötven méteres medencében elért eredmények az igaziak, a római vb-arany értéke kiemelkedő. Szóval, úgy érzem, beértem, ahogy Sanyi bácsi (Széles Sándor - a szerk.) hangoztatja, a 100 m mellúszáshoz férfierő kell, s ez nekem most jött meg.

- Látva a mostani szereplését, elképzelhető, hogy évekig uralni fogja a mellúszást?
- Csak ne kiabáljuk el! Én mindenesetre azon leszek, hogy így történjen. Tagadhatatlan, hogy az isztambuli sikerek, de már előtte a római világbajnoki aranyérem is jócskán megnövelte az önbizalmamat. Ma már az ellenfelek is úgy számolnak velem, mint az egyik esélyessel, s ez jó érzés.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Cseh felemásan érzi magát

Cseh László világcsúcsa és a 400 méteres vegyes úszásban aratott diadala ellenére erősen visszafogottan értékelte teljesítményét.
"Ez a jó szó rá: felemás. Volt jó eredményem, a 400 méteres vegyes úszás, de rosszak is, leginkább a 200 méteres vegyes és pillangóúszás."

- A szurkolók számára túlsúlyban vannak a pozitívumok.
- Lehet, de nekem nem. Nekem tényleg felemás volt ez a rövid pályás Európa-bajnokság, és az egész idény is. Szerintem kiegyenlítik egymást a sikerek és a kevésbé sikeres úszásaim. Igyekszem reálisan látni a pozitívumokat és a negatívumokat is.

- Mégiscsak úszott egy hatalmas világcsúcsot Isztambulban, azért csak-csak boldog.
- Fogjuk rá. Mondjuk, hogy boldog vagyok. De ennek a rövid pályás Eb-nek számomra az az igazi pozitívuma, hogy az utolsó volt.

- Milyen értelemben?
- Végre nem úszunk többé ezekben a borzalmas, méregdrága, szoros, a vizet mégis beeresztő dresszekben. Remélem, visszatér az úszósportba a normalitás.

Verrasztó Evelyn világcsúcsot döntött 200 méteres vegyesen, ám nem tudja, mitől ment neki olyan jól az úszás az isztambuli Abdi Ipekci Arena medencéjében.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Verrasztó: közel a csúcsformához

- Nem is olyan régen azt mondta, a 100 m gyors a kedvenc száma, most meg 200 m vegyesen úszott világcsúcsot, s lett Európa-bajnok.
- A száz gyorsot most is szeretem, de 25-ös medencében még erősödnöm kell. Három forduló, ez nekem még túl sok. Igen, jelenleg a 200 m vegyes a kedvencem, de a 100 m vegyes és a 200 m gyors is közel áll a szívemhez. Nekem nem okoz gondot, hogy sokoldalú vagyok, igazából nem erőltetem a döntést, szeretek sok vasat tartani a tűzben.

- Mi változott nyár óta? Alig pár hónap telt el, s mégis, mintha egy egészen más úszót látnánk.
- Mindenki ezt kérdezi tőlem, pedig szerintem semmi nem változott. Idáig is jól edzettem, most is jól edzettem. Talán most az a különbség, elhittem, hogy meg tudom csinálni. És ezért meg is csináltam.

- Átszakadt egy lélektani gát?
- Nem hiszem, nem kell nagy szavakat használni, nagy varázslatot beleképzelni az egészbe. Világéletemben lelkiismeretesen készültem, sőt fanatikusan, most kijött az eredmény. Talán nálam is ugyanaz a helyzet, mint Gyurta Daninál: belenövök, beleerősödöm a számaimba. Húszéves vagyok, most kezdem elérni a csúcsformámat.

- Az számított, hogy ezúttal itt volt ön mellett a bátyja? Ellentétben a római világbajnoksággal.
- Biztos, hogy számított, de nem kell ezt annyira túlhangsúlyozni.

Verrasztó Dávid, Evelyn bátyja - aki második lett 400 m vegyesen, élete első felnőtt érmét szerezve világversenyen - sem próbált misztikus magyarázatokat keresni. "Tényleg nem tudom, mitől jött most össze, s korábban miért nem. Higgyék el, ugyanúgy edzek, ugyanúgy készülök, mint eddig, a fanatizmusommal sohasem volt baj. Korábban a balsikereket sem tudtam megmagyarázni, most meg a 400 m vegyes ezüstérmére nem találok okot. De az biztos, hogy nagyon boldog vagyok."