A takarékos Playstation is bukás a Sonynak

Vágólapra másolva!
Hiába lett olcsóbb a vékony Playstation 3 gyártása is, a japán cégnek még mindig 37 dollárral többe kerül egy példány, mint amennyiért el tudja adni. Lehet azonban, hogy hamarosan nyereségesre fordul a gyártás.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban forgalmazott vékony Playstation 3 fogyasztói ára 299 dollár (körülbelül 55 ezer forint), viszont az iSuppli elemzése szerint a készülékben körülbelül 336,27 dollár (61 ezer forint) értékű alkatrész van. Ez azt jelenti, hogy a Sony még mindig jelentős veszteséget kénytelen lenyelni minden egyes Amerikában eladott játékkonzolon.

Az európai piacon már más a helyzet, ami viszont kizárólag a cég árpolitikájának köszönhető. Itt ugyanis nem 299 dollár, hanem 299 euró, vagyis több mint 80 ezer forint a készülékek ára, ami bőven fedezi a becsült előállítási költséget.

Az iSuppli szerint a modellek legdrágább alkatrésze a Blu-ray meghajtó, aminek az előállítása körülbelül 66 dollárba (12 ezer forint) kerül. Az elemzőcég szerint 2010-re csökkenhetnek le annyira a költségek, hogy nyereségesre forduljon a PS3-készülékek értékesítése.

A három évvel ezelőtt bemutatott játékkonzol-típus két éven át termelt darabonként 250 dolláros veszteséget a gyártónak, ami az előállítási költségek csökkentésével 250 dolláros nyereségbe fordult át. A helyzetet viszont jelentősen megváltoztatta, hogy a Sony augusztusban nem csak a 299 dolláros vékony modellt jelentette be, hanem az eredeti változat árát is csökkentette.

A PS3 nagy vetélytársa, a Microsoft Xbox 360 játékkonzolja is nyomott áron került piacra, és a redmondi szoftvercégnek a darabonkénti veszteség miatt a gyakran meghibásodó modellek is további egymillió dollárjába kerültek. A legújabb generációs otthoni játékgépek közül egyedül a Nintendo Wii gyártása nyereséges a kezdetektől.