A dubaji mentésnek örültek New Yorkban

Vágólapra másolva!
Remek befektetői hangulatot teremtettek Amerikában a hétfői gazdasági hírek. A dubaji helyzet rendeződése és egy nagy energiaipari felvásárlás nyomán újra növekszik az optimizmus.
Vágólapra másolva!

Nyereséggel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei hétfőn. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 29,55 ponttal (0,28 százalékkal) 10 501,05 pontra emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 21,79 ponttal (0,99 százalékkal) 2212,10 pontra, az S&P 500-as mutató pedig 7,70 ponttal (0,70 százalékkal), 1114,11 pontra erősödött. Utóbbi tizennégy hónapja nem állt ilyen magasan.

A hétfői növekedést az elemzők részben azzal indokolták, hogy a befektetők kezdik visszavinni a pénzt a dollárból a kockázatosabb eszközökbe, ama hír hatására, hogy Dubaj 10 milliárd dollárt kapott Abu Dzabitól adósságtörlesztései könnyítésére. A dollár a főbb devizák szinte mindegyikéhez képest gyengült - írta a Bloomberg.

A hírügynökség által megszólaltatott egyik ázsiai elemző úgy vélte, a dubaji cégek megmentése eloszlatta azokat a félelmeket, hogy a baj átterjedhet más országokra is. Megjegyezte ugyanakkor: hasonló, hitelproblémákból eredő incidensek előfordulhatnak még a vállalati és a bankszektorban egyaránt.

Javított a befektetői bizalmon egy vállalatfelvásárlási hír is. Az Exxon Mobil bejelentette, 31 milliárd dollárért megveszi az XTO Energy céget, és ezzel az olajvállalat megerősítette jelenletét a gázipari ágazatban.