Veszélyesebbé válhat a web az okosabb keresőktől

Vágólapra másolva!
A Google, a Yahoo és a Bing hamarosan mindannyian a Twitterről, a Facebookról és más közösségi oldalakról pár másodperc alatt átvett információkkal árasztják majd el felhasználókat, ami a biztonsági cégek szerint a spammerek dolgát is megkönnyítheti.
Vágólapra másolva!

A valós idejű keresés bevezetésével a felhasználók azonnal értesülhetnek a körülöttük, vagy a nagyvilágban zajló eseményekről, de ugyanígy a kártékony oldalak terjesztői is gyorsabban juttathatják el a megtévesztő linkjeiket a felhasználókhoz - vélekednek több biztonsági cég szakértői a USA Today beszámolója szerint. A felhasználó webböngészőjén keresztül a gépet megfertőző, kártékony kódot tartalmazó oldalak ugyanis továbbra is felbukkannak a webkeresők találatai között annak ellenére, hogy azok igyekeznek kiszűrni őket, a kéretlen reklámüzenetek és a szintén fertőző linkek pedig továbbra is terjednek a közösségi oldalakon.

A sebesség a szűrést is nehezíti

Mindez együttesen a kártevők terjesztőit segítheti abban, hogy az első találatok közé juttassák a linkjeiket - vélekedik Michael Greene, a PC Tools vezető elemzője. A Google, a Yahoo és a Bing mind közvetlenül állapodott meg a legfontosabb közösségi oldalakkal és szolgáltatásokkal arról, hogy az onnan érkező információk azonnal bekerülnek a keresési indexbe. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a Twitteren vagy a Facebookon egy népszerű témáról ír, például megemlíti a nemzetközi klímacsúcs helyszínéül szolgáló Koppenhágát, akkor az ő írása is a valós idejű találatok közé kerülhet.

Ugyanezzel a módszerrel a hackerek vagy spammerek is könnyebben terjeszthetik a kártékony oldalakra mutató hivatkozásokat, és mivel a közösségi oldalakról érkező találatok szinte azonnal megjelennek a keresési találatok között - ami az új szolgáltatás lényege -, sokkal nehezebb lesz őket kiszűrni - nyilatkozta Danny Sullivan, a SearchEngineLand.com webkereső portál vezető szerkesztője. "Ez egy egészen új macska-egér játék lesz" - vélekedik a szakértő.

A rosszfiúk vannak lépéselőnyben

A webkettes közösségi oldalak fejlődésével a hackerek és spammerek is lépést tartanak. A keresőoptimalizálás eszközeivel már eddig is sokan igyekeztek a Google találatai között előkelő helyre juttatni az oldalaikat, mások azzal kísérleteznek, hogyan juttathatják be az üzeneteiket a Facebookra vagy a hozzá hasonló oldalakra. Így a jövőben továbbra is sikeresen szennyezik majd be a keresési találatokat. "Még ha az elsődleges szűrők működnek is, nem számíthatunk tiszta találatokra." - nyilatkozta az amerikai napilapnak Roel Schowenberg, a Kaspersky vezető kutatója. "A kiberbűnözők valószínűleg kitalálják majd, hogyan lehet megkerülni ezeket."

A szakértők szavait alátámasztani látszik, hogy a technológia fejlődése mindeddig nem tudott eredményesen gátat szabni a kártevők és a kéretlen reklámüzenetek terjesztőinek. Ma már a világ összes e-mail-üzenetének 88 százaléka spam, és a Symantec kutatói majdnem 2500 fertőzött weboldalt azonosítanak minden nap, majdnem 8 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt.