Vágólapra másolva!
2009-ben több tévéműsor is kerek évfordulóhoz érkezett: a SpongyaBob Kockanadrág tizedik, a Simpson család huszadik, a Szezám utca negyvenedik születésnapját ünnepelte, mindhárom elég nagy hírveréssel. Mivel rukkoltak elő az alkotók a jubileumra?
Vágólapra másolva!

SpongyaBob Kockanadrág

A SpongyaBob Kockanadrág ünnepségsorozatának sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy a tizedik évfordulóra készített tévéfilmet, a Truth or Square-t 7,7 millió amerikai követte - ami nemcsak rajzfilmsorozatok esetében szép szám, de jó néhány élőszereplős széria is megirigyelhetné. A Nickelodeon kapott is az alkalmon, így legalább még egy évadot megrendelt a sorozatból, újabb 26 epizóddal gazdagítva a tengeri történetet.

Forrás: Nickelodeon

A VH1 egy dokumentumfilmmel állt elő a születésnapra: ez volt a Square Roots: The Story of SpongeBob SquarePants, amely a történet hátterét és a popkultúrára gyakorolt hatását mutatta be. Júliusban egy ötven és fél órás maraton is indult a Nickelodeonon, amelyben a tizenegy új epizód mellett a nézők, illetve pár híresség kedvenc részei kaptak helyet. Az alkotók amúgy is jóban vannak több hírességgel, egy áprilisi epizódban Johnny Depp kölcsönözte a hangját egy nagymenő szörfösnek, a Truth or Square-ben pedig olyanok vállaltak élő cameót, mint Robbie Williams, Pink vagy Will Ferrell.

Simpson család

A Simpson család mai formájában - önálló műsorként - 1989 óta van jelen a képernyőn, de a Tracey Ullman Show harminc másodperces betétjeként már 1987-ben szórakoztatta a közönséget. A huszadik évfordulóra szép ajándékot kapott a sárga família: bekerült a Guinness Rekordok könyvé-be mint a leghosszabb ideje futó szituációs komédia - a korábbi rekorder a 435 részes Ozzie és Harriet volt, amelyre a Simpson család már a májusban véget ért huszadik évaddal rávert, hisz azt a 441. epizóddal zárta.

Forrás: Fox

A huszadik évfordulónak az amerikai posta is adózott: áprilisban kiadott öt darab, egyenként 44 centes bélyeget, amelyek a Simpson család egy-egy tagját, vagyis Homert, Bartot, Marge-ot, Lisát és Maggie-t ábrázolják - a postaszolgálat szóvivője, Mark Saunders szerint ez egy remek lehetőség arra, hogy a posta elérje a bélyeggyűjtők új generációját. A MySpace eközben videoversenyt hirdetett, ahol a jelentkezőknek a főcím visszatérő poénját, a kanapés gaget kellett újraértelmezniük. A Simpson család alkotói viszont csak januárban jelentkeznek a The Simpsons 20th Anniversary Special: in 3D on Ice című különkiadással, amely a címmel ellentétben - és a sorozat szellemiségéhez híven - nem 3D technikával készül, és nem a jégen fog játszódni. A széria sikerének titkáról itt írtunk korábban.

Szezám utca

Igen szép korba ért a Szezám utca: idén már a negyvenedik születésnapját ünnepelte, és ezzel a leghosszabb ideje képernyőn lévő gyerekműsorrá vált. Az idei évadban különösen sok ismert ember látogatott el a műsorba, a gyerekekkel bolondozott például Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Kobe Bryant, és még az Egyesült Államok first ladyje, Michelle Obama is feltűnt a bábok között. A Szezám utcá-t korábban is sok híresség meglátogatta, többek között Kofi Annan, Glenn Close, Jodie Foster, Robert De Niro, Danny DeVito, James Gandolfini vagy Mel Gibson. A negyvenedik évforduló jó nézettséget is hozott a Szezám utcá-nak, 2009-ben a tizenötödik legnézettebb gyerekműsorává lépett elő az Egyesült Államokban. A sorozat történetéről és hatásáról itt írtunk bővebben.

Forrás: www.sesamestreet.org

Más ünneplők

Más műsorok is ünnepeltek idén kerek évfordulót, de ezekről jóval kevesebbet lehetett hallani: a SpongyaBob Kockanadrág-gal egyidős például a Cartoon Networkön futó Ed, Edd és Eddy, amely így a csatorna leghosszabb ideje futó produkciójának számít. Más kérdés, hogy a rajzfilm készítői korántsem szállították folyamatosan a részeket, a tizenkét epizódos ötödik évad például 2005-től 2008-ig ment, kisebb-nagyobb szünetekkel. Hasonlóképp tíz éve indult a Family Guy, amely viszont három évet kihagyott a műsorfolyamban: a Fox ugyanis 2002-ben törölte a sorozatot, a meggyőző DVD-eladások és az ismétlések magas nézettsége miatt azonban 2005-ben megújította.

Úgy látszik, a 9-re végződő években számos ötletes rajzfilm, illetve gyerekműsor indult, hisz idén lett húszéves a Babar is - legalábbis a kanadai-francia rajzfilmsorozat, hisz a kiselefánt figurája már jóval régebben, 1931-ben megszületett. A kezdetekről mi is megemlékeztünk korábban, éppen a huszadik évforduló alkalmából.