Belerúgott a tőzsdékbe az erős dollár

Vágólapra másolva!
Csökkenéssel indítottak a New York-i tőzsde irányadó mutatói csütörtökön. A dollár erősödése mozgatja a piacot, hiszen az exportra- és a nyersanyagot termelő cégek ezzel rosszul jártak.
Vágólapra másolva!

Ebben szerepet játszottak az amerikai jegybanknak (Fed) az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatban előző nap elhangzott derűlátó kijelentései, ami több hónapos csúcsra repítette a dollárt. A dráguló dollár hatására ugyanakkor csökkentek a nyersanyagárak, és ennek a hatására a nyersanyagtermelő cégek részvényei.

Szintén rosszat tett az amerikai munkanélküliségi adat, amely rosszabb lett a vártnál. Az elmúlt héten 480 000 ember folyamodott segélyért, s ez a munkaerőpiac gyengélkedését mutatja.

Gyengültek a pénzügyi rézvények is, mert a Meredith Whitney Advisory Group rontott a Goldman Sachs és a Morgan Stanley nyereségkilátásán 2011-ig. Rontott a befektetői hangulaton, hogy a várt csökkenés helyett nőtt a munkanélküli segélyt először kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A DJIA indexe 0,53 százalékos, a Nasdaq Composite mutató 0,62 százalékos, az S&P 500-as index 0,59 százalékos gyengüléssel kezdett csütörtökön.

Szerdán az értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,10 százalékkal csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,27 százalékkal emelkedett. Az S&P 500-as mutató 0,11 százalékkal nőtt.