Gyengüléssel indított a BUX

Vágólapra másolva!
Csökkenéssel kezdett a pesti tőzsde. A várhatóan alacsony forgalom miatt nehéz megjósolni a későbbi irányt.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 58,69 pontos csökkenéssel, 20 665,16 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest ez 0,28 százalékos gyengülés, a kereskedés első húsz percében azonban fölfelé indult az index, átlépte a 20 700 pontot.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője azt mondta, az amerikai Fed szerdai kamatdöntő ülése után megjelentek a profitrealizálók a piacon. A Fed ugyan nem változtatott az alapkamatán, de a közleményéből az is kiderült, hogy februárig kifutnak az eszközvásárlásai, amelyek segítettek alacsonyan tartani a jelzálogkamatokat, így stabilizálni az ingatlanpiacot. Nem tudni, a Fed vásárlásai ulezárultával milyen irányt vesz a jelzálog- és az ingatlanpiac.

Az elemző várakozása szerint a profitrealizálás a magyar részvénypiacon is érződik majd, és a forint is "tesztelheti" a 280/eurós szintet. Hozzátette, hogy mivel év vége közeledtével a forgalom nem túl magas, a kereskedés végső kimenetele bizonytalan, nap közben akár korrigálhat a piac.

A BUX 68,34 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 20 723,85 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 17,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő Richter kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.