Végre filmen a világ legszégyenlősebb gorillája

Vágólapra másolva!
Első ízben sikerült professzionális videofelvételt készíteni a világ legritkább, a filmesektől legjobban félő gorilla-alfajáról. A német NDR Naturfilm csatlakozott a Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society -WCS) kameruni programjához, és a forgatócsoportnak sikerült lencsevégre kapnia a rejtett életmódú Cross River-i gorillát.
Vágólapra másolva!

"Ezek a gorillák rendkívül félnek az emberektől, és nagyon nehéz fényképezni vagy filmezni őket" - mondja Dr. Roger Fotso, a WCS kameruni programjának igazgatója. "Végül sikerült meghatározni és megjelölni a gorillák néhány kedvenc fügefáját, és itt értük el az áhított célt."

Az alfajról az egyetlen korábbi felvételt 2005-ben készítette egy terepi kutató, nagy távolságról, beremegő kézi kamerával. A most készült jó minőségű képek fontosak az alfaj jobb megismerése és védelme szempontjából.

Az NDR Naturfilm forgatócsoportjának a kameruni Kagwene Gorilla Sanctuaryben sikerült több hetes kitartó próbálkozás után videóra vennie a Cross River-i gorillát egy az erdei fák között fölállított leshelyről. A védett területet 2008-ban hozták létre a WCS irányításával, kimondottan azért, hogy megóvják a világ legritkább nagy emberszabású majmát. A kicsi, 19,5 négyzetkilométeres területen a becslések szerint 16 egyed él.

Forrás: NDR Naturfilm

A Cross River-i gorilla a súlyosan veszélyeztetett (critically endangered) kategóriába tartozik a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Egész elterjedési területén Kamerunban és Nigériában kevesebb mint 300 példánya él. A gorillák legtöbb populációjára az orvvadászok jelentik a legnagyobb veszélyt. Ez alól kivételt képeznek a Kagwene gorillái, amelyeket helybéliek védelmeznek, mivel hitük szerint a nagy emberszabású majmok tulajdonképpen emberek, és ezért nem szabad rájuk vadászni, illetve elfogyasztani őket.

A gorillák az emberfélék (Hominidae) családjába tartoznak a csimpánzokkal és bonobókkal (Pan troglodytes és Pan paniscus), az orangutánokkal (Pongo pygmaeus) és az emberrel együtt. A gorilláknak ma két faját különböztetjük meg, a nyugati gorillát (Gorilla gorilla) és a keleti gorillát (Gorilla beringei). A nyugati gorillák Nyugat- és Közép-Afrika trópusi esőerdőiben élnek Nigériától Kamerunon át a Kongói Köztársaságig, míg a keletiek Közép- és Kelet-Afrika egyes területeinek (Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda, Uganda) esőerdeiben.

Mindkét gorillafajnak két-két alfaját ismerik el a szakemberek. A nyugati gorilla alfajai a viszonylag gyakori nyugati síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla gorilla), valamint a világ legritkább gorillája, a Cross River-i vagy Diehl-gorilla (Gorilla gorilla diehli). A keleti gorilla két alfaja a keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri) és a Virunga-hegység, valamint Dél-Uganda híres hegyi gorillája (Gorilla beringei beringei).